Peste 750.000 de euro dedicati copiilor abandonati

0
207

Ieri, în Sala Mare a Palatului Administrativ, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui si Fundatia Sfera România au lansat un proiect de prevenie a abandonului copilului. Planul de actiuni din cadrul proiectului vizeazã acordarea de protectie specialã pentru un numãr de 150 de copii proveniti din familii vulnerabile. Proiectul dispune de o finantarte de 373.000 de euro si va fi implementat în 18 luni.

Ionel Stefãnicã Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, a precizat cã doreste implicarea în proiect a cât mai multor familii, care sã fie consiliate pentru a nu îsi mai abandona copiii. Noul proiect urmãreste insituirea unei mãsuri de protectie specialã pentru 150 de copii, scãderea incidentei sarcinii în rândul adolescentelor, evaluarea copiilor aflati în situatie de abandon, implicarea autoritãtilor locale în procesul de prevenire a abandonului. Tot ieri, cu ocazia demarãrii noului proiect, reprezentantii Protectiei Copilului Vaslui au încheiat un alt proiect care a vizat reintegrarea sau integrarea în familie a copiilor ca mãsurã de plasament în sistemul de protectie de tip rezidential sau în asistentã maternalã profesionalã. În total, au fost evaluate 537 de dosare, au fost propusi pentru reintegrare 200 de copii si, dintre acestia, 188 au ajuns înapoi în familiile naturale, dupã un an si jumãtate de la demararea proiectului, în 2012. „Închidem un proiect privind reintegrarea copiilor din plasament, de la asistentii maternali în familiilor lor si începem un alt proiect prin care ne dorim ca majoritatea copiilor sã rãmânã în familie, sã nu mai plece din familii în institu- tii“, a spus Ionel Stefãnicã Armeanu.

CJ si Fundatia Sfera, finantatorii proiectelor

Bugetul total al proiectului desfãsurat în ultimul an si jumãtate a fost de 420.000 de euro, banii fiind asigurati de CJ Vaslui si Fundatia „Sfera“ România. În cele mai multe cazuri (128 de familii), reintegrarea a însemnat si sprijin financiar pentru familie, suma medie alocalã pentru fiecare copiul reîntors în familia biologicã fiind de aproximativ 1.106 euro. Dan Simion, presedintele Fundatiei „Sfera“ România, a multumit Consiliului Judetean (CJ) Vaslui pentru sustinere în implementarea proiectului, remarcând faptul cã, în ultimii 10 ani, în judetul Vaslui se acordã o atentie sporitã protectiei sociale. La rândul luni, Corneliu Bichinet, vicepresedinte al CJ Vaslui, a precizat cã este foarte bunã o astfel de colaborare când se coopteazã mai multe institutii. „Posibilitãtile financiare ale judetului sunt limitate, dar cât de limitate sunt, noi nu putem rãmâne indiferenti. Acolo unde sunt focare din aceste (probleme cu risc de abandon a copiilor în anumite familii n.r.), sã interveniti înainte de a afla de la altii“, a spus Corneliu Bichinet.

Abandon masiv

Conform datelor statistice, serviciile de prevenire de la nivelul autoritãtilor locale din judetul Vaslui nu functioneazã, motiv pentru care existã un numãr foarte mare de intrãri în sistemul de protectie. În anul 2009, un numãr de 1.006 copii au intrat în sistemul de protectie, în anul 2010, un numãr de 963 de copii, în anul 2011, un numãr de 816 copii, în anul 2012 au intrat 906 copii, iar in perioada ianuarie – octombrie 2013 au intrat 724 de copii. „Se contureazã astfel necesitatea imperioasã de dezvoltare a unor servicii de consiliere si sprijin în vederea prevenirii abandonului si a institutionalizãrii grupurilor vulnerabile de copii din judetul Vaslui. Trebuie sã identificãm o modalitate de a stopa cresterea numãrului de beneficiari din sistemul de protectie a copilului, aspect care nu pesupune doar efecte negative în plan psiho-emotional, ci si în termeni de cheltuieli pentru institutia noastrã. La un calcul estimativ al costurilor aferente întretinerii unui copil aflat în sistemul de protectie se evidentiazã un total de 6.800 euro/copil aflat în asistentã maternalã, respectiv de 10.800 euro/copil aflat în sistemul de protectie de tip rezidential pe decursul a 18 luni de zile (perioada de implementare a proiectului), în timp ce proiectul de fatã îsi propune sã aloce o valoare medie de 1.308 euro/ proiect (18 luni)/copil, sumã cu care se pot realiza obiectivele de prevenire a abandonului si separãrii», a mai spus Ionel Armeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.