Taurii clandestini, blestemul vacilor vasluiene

Montele naturale au afectat serios puritatea efectivul de matc de bovine din judetul Vaslui. n prezent, n jur de 16.000 de capete matc sunt metisi, adic animale din diferite rase, care au fost ncrucisate la ntmplare. Rasele curate se mai gsesc doar n fermele organizate, cel mai mare numr de bovine fiind din rasa Bltat Neagr Romneasc.

O parte din micii cresctori de animale din satale vasluiene au renuntat la bovinele de ras. n ultimii ani, procesul de metisare (ncrucisare ntre mai multe rase) a efectivului de matc s-a accelerat, astfel nct 60% din bovinele existente n judetul Vaslui nu sunt de ras. Miklos Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie (OARZ) Vaslui, a precizat c, dintr-un efectiv total de 32.000 capete matc (vaci si vitele), un numr total de circa 16.000 de bovine sunt metisi. „Multi gospodari retin n ferm vitele din metisi pentru prsil ceea ce nu este un lucru bun, pentru c matca trebuie s fie din rase curate. Pentru circa 11.000 de capete matc metisi, tranii apeleaz la nsmntrile de ras, restul folosesc monta natural cu tauri clandestini, cu ce se nimereste”, a spus Miklos Attila. Din fericire, segmentul bovine de la nivelul judetului Vaslui este salvat de fermele organizate, care gestioneaz n jur de 15.000 de capete bovine matc, majoritatea vacilor fiind din rasa Bltata Neagr Romneasc. „Micii proprietari de animale nu se orienteaz nici spre rasele de lapte, nici spre cele de carne. Dar acum, cu plata subventiilor n zootehnie, dac sprijinul financiar va fi directionat, cresctorii vor trebui s se ntoarc la nsmntrile artificiale cu rase curate. n conditiile n care piata laptelui este pus sub presiune, este bine c fermierii se ndreapt spre animalele de carne. Gospodarii trebuie s stie ce e o ras de carne, cum se ngrijesc astfel de animale etc.”, a mai spus Miklos Attila.

O explicatie aparent paradoxala: mbatrnirea populatiei

Zootehnia judetului Vaslui continu s piard un efectiv important pe segmentul bovine. Dac n anul 2010, n judet exitau 42.000 de capete bovine matc, n acest an, specialistii sper s nchid anul la 32 – 35.000 de capete de animale. Dac pn acum s-a crezut c numrul de animale scade din cauza anilor secetosi, specialistii au ajuns la concluzia c mbtrnirea fermierilor este principala cauz a reducerii numrului de bovine. „Am avut o ntlnire cu reprezentanatii nostri din teritoriu, care ne-au spus c foarte multe bovine se vnd pentru c fermierii sunt tot mai btrni. Tinerii care doresc s creasc animale sunt putini, iar cei n vrst nu mai au putere si vnd animalele. Acum, avem un an bun, n care baza furajer s-a fcut si ne asteptam ca septelul de animale s se refac. ns tranii sunt btrni si si vnd animalele. Dac dup anul 2000 aveam multe gospodrii unde se cresteau 3 – 4 vaci, acum, se tin maxim dou doar, si acelea pentru consumul propriu”, a spus Miklos Attila.

1 COMENTARIU

  1. VEDETI CE FAC DOCTORII VETERINARI CU INSAMINTARILE ( JUPUIESC OAMENII DE BANI SI NICI REZULTATE NU AU CU INSANITARILE LOR ) ANAF AR TREBUI SA VERIFICE MODUL CUM TOTI DOCTORII BAGA BANII IN BUZUNAR PENTRU TRATAMENTE FARA A ELIBERA BONURI FISCALE.

    ASTA DA EVAZIUNE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.