Strinii au verde la cumprat pmnt!

De la data de 1 ianuarie 2014, persoanele fizice strine au verde de la Uniunea European (UE) s cumpere terenuri arabile n Romnia. Liderii europeni nu au fost de acord cu actul normativ initiat de ctre autorittile romne, prin care se ncerca o securizare a pietii funciare romnesti. Astfel, strinii pot cumpra peste 100 hectare de teren arabil si nu trebuie s detin niciun fel de experient n sectorul agricol. Cu astfel de reglementri, suprafata agricol de circa 400.000 hectare din judetul Vaslui va deveni, n scurt timp, o atractie irezistibil pentru investitorii strini.

Oficialii europeni au respins proiectul initiat de ctre Ministerul Agriculturii, prin care autorittile romne au solicitat limitarea tranzac- tiilor funciare. Practic, au fost respinse toate prevederile prin care strinii trebuiau s ndeplineasc unele conditii pentru a putea achizi- tiona pmnt, astfel c liberalizarea pietei funciare ctre persoanele fizice strine are calea dechis. n primul rnd, reprezentantii UE au respins proiectul din cauz c nu sunt de acord cu propunerile privind limitarea vnzrii si cumprrii de terenuri agricole de ctre persoane fizice la 100 de hectare. Liderii europeni nu au fost de acord nici cu obligatia de a avea cinci ani experient de profil pentru cei care fac investitii, fiind respins si intentia autorittilor de a nfiinta o institutie care s intervin n relatia dintre cumprtor si vnztor si s avizeze pretul si tranzactia. Legea initiat de Ministerul Agriculturii urma s fie aplicat numai persoanelor fizice, cetteni romni, respectiv cetteni ai unui stat membru al UE, precum si apatrizilor cu domiciliul n Romnia sau ntr-un stat membru al Uniunii Europene. Judetul Vaslui detine 2,2% din suprafata Romniei si acoper 400.959 hectare (ha) suprafat agricol, din care 356.691 ha sunt n sectorul privat (88,9%) si 44.268 ha (11,1%) n sectorul de stat. Pn la nceputul acestui an, 14 agenti din strintate au achizitionat nu mai putin de 1.306,60 hectare de teren arabil. Printre cele mai atractive comune s-au numrat Vetrisoaia, Grivita, Duda Epureni, Codesti, Albesti, Flciu etc.

Nu va vindeti pamntul!

Vasile Mihalachi, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, preconizeaz c, ncepnd din anul viitor, judetul nostru va fi vizitat de foarte multi investitori strini. „Cred c n judetele mai srcute, precum Vasluiul, va fi un corn al abundentei pentru strinii care vor dori s cumpere pmntul. Nu cred c este un lucru bun; cred c Parlamentul ar trebui s stopeze acest lucru. S se cumpere pmntul, pentru c e o piat liber, dar de ctre romni. Dac ar fi s le dau un sfat tranilor vasluieni, le-as spune cu mna pe inim s vnd doar alor nostri”, spunea, recent, Vasile Mihalachi. La rndul lui, Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a spus c, n urmtorii 10 – 15 ani, pmntul va fi mai scump dect aurul, pentru c omenirea nu poate renunta la mncare. „Ca presedinte al CCIA Vaslui, nu sunt de acord cu liberalizarea pietei funciare ctre persoanele fizice strine. Alte tri mai chivernisite dect noi, cum ar fi Ungaria, s-au opus unei astfel de liberalizri si au modificat legislatia privind vnzarea terenurilor ctre persoanele strine. Noi trebuie s facem acelasi lucru! Prin diferite forme si modalitti, trebuie s ajutm prin lege fermierii, n asa fel nct s nu si vnd singura avere, care este pmntul. La nivel mondial, ne confruntm cu o secet prelungit, cererea de produse agroalimentare este n crestere iar interesul pentru terenurile arabile este foarte mare. Dac nu se iau msuri, n conditiile n care criza sporeste, oamenii vor fi nevoiti s si vnd pmntul, ultimul mijloc de subzistent pe care l detin”, spunea Ionel Constantin.

1 COMENTARIU

  1. cum dracu vine asta domnul Mihalachi: noi sa vindem numai la ai nostri si voi, aia de la putere ne vindeti la straini…..poi se pupa una cu alta? ma intreb ,oare dumneata te-ai auzit ce ai spus?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.