Locuinte nclzite cu minciuni ecologice!

Programul Casa Verde a fost ngropat. Cu toate acestea, la doi ani de la depunerea dosarelor, 481 de vasluieni nc si mai asteapt banii pentru investitia n echipamente ecologice de nclzire a locuintelor. Si mai au mult si bine de asteptat, pentru c nici pn la aceast dat documentatiile nu au fost evaluate de ctre autorittile de la Bucuresti, iar alocrile de fonduri sunt zero. Programul s-a bucurat de un succes enorm n judetul Vaslui, la ultima sesiune de depunere fiind nregistrate 524 de dosare.

Dup mai bine de doi ani de cnd au depus dosarele pentru finantare prin Programul „Casa Verde”, 481 de vasluieni nu au primit nc nici un leu. Cu un succes foarte mare la nivelul local, sute de persoane au fcut planuri de investitii n vederea echiprii locuintelor cu panouri solare, pompe de cldur, instalatii de producere a energiei termice pe baz de biomas etc. Astfel, n perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, n judetul Vaslui s-au depus nu mai putin de 524 dosare. Dar, desi dosarele au fost depuse din luna iulie 2011, sutele de documentatii nu au fost evaluate nici pn n prezent. Mai exact, fr o evaluare a documentatiilor, finantarea nu poate fi obtinut, iar investitiile pentru a dota casele cu aparatur n nclzire ecologic sunt blocate. n tot acest timp, beneficiarii au fcut demersuri repetate la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui pentru a se interesa de soarta proiectelor. Programul „Casa Verde” s-a blocat la ultima sesiune de nregistrare a documentatiilor, de la mijlocul anului 2011. n perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, n judetul Vaslui s-au depus 524 dosare, din care 43 de solicitri au fost evaluate de ctre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Din cele 43 de proiecte, 23 au fost admise pentru finantare iar 18 au fost respinse. Ulterior, o parte dintre respinsi au formulat contestatii, nc dou proiecte fiind admise. Restul (481 de beneficiari) asteapt si n prezent evaluarea dosarele si deblocarea banilor de ctre AFM. La vremea respectiv, judetul Vaslui a avut alocate pentru finantare numai 344 de dosare, ns s-a decis preluarea tuturor proiectelor care vor fi ntocmite. Astfel, APM Vaslui a preluat dosarele si le-a transmis la AFM, care le solutioneaz si d verdictul pentru acordarea sprijinului financiar.

Ce prevedea programul?

Prin intermediul Programului „Casa Verde”, oricine si echipeaz locuinta cu panouri solare, pompe de cldur sau instalatii de producere a energiei termice pe baz de biomas si poate recupera investitia, sau o parte din ea, prin decontarea facturii de ctre AFM. Proprietarii de locuinte pot obtine sume de pn la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pn la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de cldur si pn la 6.000 de lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baz de brichete, toctur lemnoas, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere si silvice. Programul a fost gndit pentru ecologizarea caselor din Romnia, de aceea i se mai spune programul „Casa Verde” si este destinat tuturor persoanelor cu domiciliul n Romnia. Proiectul presupune finantarea persoanelor fizice prin AFM, pentru realizarea unor investitii n sisteme de nclzire alternative. Avantaje importante ale acestor sisteme se vor simti n timp: scderea facturii la ap cald cu circa 60%, iar cea la nclzire cu circa 30%.

1 COMENTARIU

  1. Pai ce, guvernul Ponta nu vede decat gaze de sist. Restul, care chiar asigura independenta fata de importuri si sunt energii curate nu pot trece. Daca nu e otrava guvernul Ponta nu accepta. Ce au in comun Rosia Montana si gazele de sist? Poluarea si otravirea populatiei. Gazul obtinut este un ceva aditional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.