O societate de confectii din municipiul Vaslui si-a clit angajatele, temperaturile la care si-au desfsurat confectionerele activitatea fiind de-a dreptul tropicale. Astfel, m- surtoarea efectuat de Inspect ia Muncii si Directia de Sntate Public a aratat c salariatele lucrau la 33 de grade Celsius. La finalul controlului, inspectorii de munc l-au amendat cu 100 de milioane de lei vechi pe agajator.
Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui a aplicat o amend record unui operator economic din domeniul confectiilor. Chiar dac n judetul Vaslui nu au fost nregistrate temperaturi extreme, inspectorii de munc au declansat controale n vederea verificrii condit iilor de lucru pe perioad cu temperaturi rifdicate. mpreun cu reprezentanti ai Direc- tiei de Sntate Public Vaslui, inspectorii ITM au fcut determinri de temperatur n interiorul unei sectii de confectii. Rezultatul msur torilor a fost spectaculos: n hala une lucr- torii prestau activitatea, temperatur era cuprins ntre 31 si 33 de grade Celsius. Aniela Adimi, inspector sef adjunct pe securitate si sntate n munc n cadrul ITM Vaslui, a precizat c, n functie de gradul de solicitare a organismului, temperatura de interiorul perimetrelor de lucru trebuie s nu depseasc anumite valori. Temperaturile din atelierele de lucru depind de activitatea prestat. Noi am descoperit n aceast sectie de confectii din Vaslui o teperatur cuprins ntre 31 si 33 de grade si am aplicat o amend de 10.000 de lei. n ultimele zile, la nivelul jude- tului Vaslui, nu a fost depsit temperatura de 37 de grade timp de trei zile consecutive, iar indicele de disconfort termic nu a depsit 80 de unitti, a spus Aniela Adimi.
Ordonanta 99/2000, ghid mpotriva caniculei
nc de la nceputul lunii trecute, ITM Vaslui a declansat monitorizarea modului n care angajatorii respect prevederile legale la locul de munc al salariatilor pe timpul caniculei. Este vorba n principal de muncitorii care lucreaz afar (agricultur, constructii, drumuri). n conditii de temperaturi ridicate, agentii economici trebuie s reduc normele si programul de munc, s asigure o ventilatie corespunztoare a spatiilor n care si desf- soar activittile muncitorii, s esaloneze perioadele de lucru si s asigure pentru fiecare persoan pe schimb ntre doi si patru litri de ap mineral. n agricultur, pe santierele de constructii, n halele industriale care nu au posibilitatea asigurrii unor conditii de microclimat corespunztor, activitatea se va desfsura dimineata si seara.
si cate societati nu sunt la fel !
De banii astia mai bine ii obliga sa puna ceva aer conditionat, dar la noi bugetul primeaza, sa iasa bani grasi la parlamentari
da foarte bine fac pana la urma ca ii amendeaza.
Sunt amendati si controlati si iar amendati tot cei platesc taxe si impozite la buget . cei care evazioneaza n-au nicio problema.
Noroc ca mai aveti pe cine amenda.