Vasluiul, prins în «filiera francezã»

0
123

Excelenta sa Philippe Gustin, ambasadorul Frantei în România, a venit la Vaslui cu tolba plinã. Într-o orã si jumãtate, ambasadorul si autoritãtile locale au pus bazele unui adevãrat “program de guvernare”, care sã dezvolte relatiile dintre Franta si judetul nostru. Primul pas va fi înfiintarea unui Birou Unic la Vaslui, prin intermediul cãruia investitorii francezi sã poatã dezvolta afaceri în zonã. Agricultura, textilele si trasporturile sunt câteva dintre sectoarele de activitate în care francezii vor sã vinã cu bani. O altã dimensiune a relatiilor bilaterale vizeazã potentarea legãturilor culturale, Institutul Francez din Iasi urmând sã fie vectorul viitoarelor actiuni.

Pragmatismul francez si-a spus cuvântul si ieri, cu ocazia vizitei oficiale a Excelentei Sale Philippe Gustin, ambasadorul Frantei în România, la Vaslui. Dupã discutiile avute cu autoritãtile locale, timp de o orã si jumãtate, ambasadorul a trasat principalele coordonate de actiune ale tãrii sale în zona judetului Vaslui. În municipiul resedintã de judet, Primãria Vaslui si Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui vor înfiinta un Birou Unic destinat oamenilor de afaceri români si francezi. Biroul are drept scop de a pune în practicã o actiune comunã a investitorilor români si francezi în ceea ce priveste activitatea investitionalã din zona Moldovei. “Sunt oportunitãt i de afaceri la Vaslui. În primul rând, este vorba despre sectorul agricol. România este un paradis agricol si existã aici un santier enorm pentru a consolida aceastã agriculturã. O tarã ca România are capacitatea de a hrãni oamenii numai cu produse bio. Legat de agriculturã, suntem interesati de sectorul de distributie, fiind stiut faptul cã Franta este prezentã în România cu mari lanturi de magazine. De asemenea, Franta are o bunã expertizã si în domeniul irigatiilor. Chiar dacã acum este destulã ploaie în România, noi dorim sã participãm la dezvoltarea sistemului de irigatii. Am discutat cu autoritãtile locale si despre alte directii în care se pot dezvolta afaceri, cum ar fi textilele si transporturile. Nu dorim sã ne limitãm doar la anumite sectoare”, a spus Philippe Gustin.

Cu vointa politica, totul este posibil

Cum era de asteptat, pentru implementare de investitii franceze în zonã, oamenii de afaceri vor sã dispunã de o infrastructurã modernã. Chiar dacã la acest capitol Vasluiul încã este deficitar, Philippe Gustin îsi pãstreazã optimismul: dacã existã vointã politicã din partea ambelor pãrti, a spus Domnia sa, aceste probleme se pot rezolva. “Cred cã trebuie sã lucrãm împreunã pentru tinerii nostri, pentru viitorul nostru. Am acceptat invitatia autoritãtilor locale de a reveni la Vaslui, pentru a constata întãrirea relatiiilor dintre Franta si România în acest judet. Eu îi multumesc primarului Vasile Pavãl pentru pentru exemplara calitate a evenimentului pe care l-a organizat. Dupã informa- tiile pe care le-am primit într-o orã si jumãtate, miam format o viziune concretã a realitãtilor acestui teritoriu, pe care nu îl cunosteam. Am decis sã realizãm aici un punct de intrare, un punct unic pentru investitorii francezi interesati de acest teritoriu. I-am spus domnului primar despre rolul pe care l-ar putea juca Institutul Româno-Francez de la Bucuresti si cel din Iasi, pentru a întãri legãturile de ordin cultural dintre noi”, a mai spus ambasadorul francez.

Ramânem francofoni!

Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a precizat cã în discutiile avute cu Excelenta Sa Philippe Gustin s-au atins teme generale privind viata economico-socialã a municipiului. La întâlnire au participat manageri ai unor firme cu capital mixt româno-francez, profesori de limba francezã. “În timpul întrevederii, i-am expus domnului ambasador problematica pe care o avem, am discutat despre învãtãmântul vasluian, despre Corala Fantasia si alte ansambluri care dau reprezentatii în Franta, despre alte realitãti ale comunitãtii. L-am informat pe ambasador despre problema regionalizã rii, despre asteptãrile noastre legate de acest proces, pentru ca Domnia sa sã fie alãturi alãturi de România si de comunitatea vasluianã. Noi vom încerca sã avem o colaborare mai bunã si cu Institutul Francez de la Iasi”, a spus Vasile Pavãl. La încheierea discu- tiilor, primarul i-a oferit ambasadorului francez un album al municipiului Vaslui, iar Vasile Mihalachi, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, un material revelator despre potentialul judetului nostru. “Eu vã multumesc cã ati venit la noi si sunt convins cã v-ati fãcut o imagine de ansamblu. Închei prin a spune cã toti cei care vin pentru prima datã la Vaslui vin si a doua oarã”, a spus Pavãl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.