Valea Teiului sau Valea Bombelor?

0
115

Cinci elemente de munitie rãmasã neexplodatã din timpul conflictelor armate au fost ridicate, luni, de echipa pirotehnicã a Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) “Podul Înalt” al judetului Vaslui, pe timpul unei misiuni de asanare în pãdurea Valea Teiului, din comuna Tãtãrãni.

Un bãrbat care se afla în zonã a observat unul dintre proiectile si a anuntat evenimentul prin numãrul unic pentru apeluri de urgentã 112. Membrii echipei pirotehnice din cadrul ISU Vaslui s-au deplasat la fata locului, au asanat zona si au identificat douã proiectile de artilerie explozive de calibrul 152 milimetri, un proiectil de artilerie exploziv de calibrul 76 milimetri si douã focoase pentru proiectile de artilerie, toate în perfectã stare de functionare. Munitia a fost ridicatã, transportatã si depozitatã în conditii de sigurantã la sediul inspectoratului, în locul special amenajat, în vederea distrugerii. De mentionat cã echipa pirotehnicã a inspectoratului a desfãsurat în acest an 19 misiuni de asanare a teritoriului de munitia rãmasã neexplodatã, precum si douã misiuni de distrugere a munitiei.

Recomandari

În ciuda stãrii avansate de coroziune, munitiile rãmase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încã active si, manevrate necorespunzã tor, pot provoca adevãrate tragedii. Neutralizarea si distrugerea lor se executã numai de cãtre specialis tii pirotehnicieni, care au pregã- tirea si dotarea necesare pentru aceastã misiune extrem de periculoasã. De aceea, ISU “Podul Înalt” Vaslui reaminteste cetãtenilor care se confruntã cu astfel de situatii sã anunte imediat organele abilitate, prin numãrul unic pentru apeluri de urgentã 112, si sã respecte urmãtoarele recomandãri:
???? nu le atingeti, nu le loviti sau miscati din locul în care au fost descoperite;
???? nu le introduceti în foc;
???? nu încercati sã demontati focoasele sau alte elemente componente;
???? nu ridicati, nu transportati si nu introduceti munitiile în încãperi, locuinte sau grãmezi de fier vechi;
???? nu demontati si nu predati la operatori economici specializati munitii neexplodate în scopul valorificãrii ca deseuri metalice;
???? nu folositi munitiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
???? în zona în care se presupune cã ar exista munitie neexplodatã, nu permiteti accesul, nu faceti focul si nu executati lucrãri de îmbunãtãtiri, sãpat;
???? nu lãsati copiii sã se joace cu aceste elemente de munitie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.