Sistemul de irigatii, pregãtit sã contracareze seceta

0
173

În acest an, fermierii vasluieni au contractat 17.400 hectare cu culturi agricole pentru a fi irigate. Cum lunile iulie si august se anuntã extrem de secetoase, în aceste zile, ANIF Vaslui îsi reabiliteazã infrastructura de udare. Pe Prut, la statia de la Bumbãta, sunt montate conducte de la priza de pe râu pânã la statia de distribuire a apei pentru irigatii. O veste bunã vine si de la Guvern: conform unui act normativ recent adoptat, ANIF va putea sã furnizeze energie electricã ieftinã cãtre fermieri

Agentia Nationalã de Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) – Filiala Vaslui se pregãteste pentru lunile de secetã anuntate de meteorologi. În aceste zile, a fost achizitionatã teavã în valoare de peste 3 miliarde lei vechi, conducte care se monteazã la statia de la Bumbãta, mai exact, de la priza de pe Prut, pânã la statia administratã de ANIF. La aceastã datã, la nivelul judetului Vaslui sunt contracte pentru irigatii 17.400 hectare de teren arabil. Este vorba despre suprafete semãnate cu sfeclã de zahãr, porumb, grâu si lucernã. 17.000 hectare sunt contractate pentru irigatii de cãtre organizatiile udãtorilor din amenajarea Albita – Fãlciu, iar restul suprafetei este în zona Mânjesti. “Înainte de ploile cãzute, noi am fãcut deja o primã udare. Se anuntã cã lunile iulie si august vor fi secetoase, iar noi suntem pregãtiti pentru a face fatã cerintelor de apã din partea femierilor. Organizatile au achitat deja avansurile pentru aceste servicii de irigatii”, a spus Cezar Anton, directorul ANIF Vaslui.

ANIF ar putea deveni furnizor de electricitate

ANIF se va putea implica în activitatea de furnizare a energiei electrice si va avea dreptul sã transmitã echipamente de îmbunãtãtiri funciare numai sub formã de comodat cãtre organizatii agricole, acestea putând prelua infrastructura în proprietate dupã cinci ani. Atributiile Agentiei au fost completate de Guvern prin ordonantã de urgentã. Reprezentantii Ministerului Agriculturii au anuntat recent cã intentioneazã sã obtinã licentã de la Autoritatea Nationalã de Reglementare în Energie (ANRE) pentru ANIF, astfel încât agentia sã poatã cumpãra electricitate de la Hidroelectrica la preturi mai mici, iar ulterior o va putea revinde fermierilor sau asociatiilor. “Prin Ordonant a de Urgentã adoptatã de Guvern se completeazã atributiile ANIF cu posibilitatea desfãsurãrii activitãtii de furnizare a energiei electrice. De asemenea, actul normativ prevede ca ANIF sã transmitã infrastructura de îmbunãtãtiri funciare numai sub formã de comodat organizatiilor, cu posibilitatea ca, dupã cinci ani, în conditiile unei exploatãri corecte si a asigurãrii integritãtii, organizatiile de îmbunãtãtiri funciare sã poatã primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunãtãtiri funciare respectivã”, se aratã într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.