Un numr de 48 persoane invalide, orfane si vduve de rzboi (IOVR) din judetul Vaslui au pensii lunare ntre 123 si 204 lei. Cu vrste cuprinse ntre 75 si 95 de ani, btrnii au fost uitati de legiuitor si condamnati s triasc ntr-o srcie crunt. Cauza pentru care pensionarii IOVR nu pot primi indemnizatie social de 350 lei este o scpare legislativ. Mai exact, autorittile au stabilit c pensiile acestor oameni nu se ncadreaz la statutul de pensii.
Pentru cteva zeci de pensionari vasluieni, viata este un adevrat cosmar. Astfel, 48 de pensionari IOVR (invalizi, orfani, vaduve de rzboi) din judetul Vaslui triesc cu niste pensii de mizerie. Din cauz c autorittile au decis c pensia lor nu se ncadreaz la categoria de „pensie”, acestia nu pot beneficia de pensia social de 350 lei. n consecint, cele 48 de persoane persoane, cu vrste ntre 75 si 95 de ani, primesc lunar sume cuprinse ntre 123 si 204 lei, n functie de categoria de beneficiar: gradul de invaliditate, accidentat n afara serviciului ordonat etc. Cum nu au alte surse de venit (pensii de agricultor sau alte tipuri de pensie), btrnii se vd nevoiti s supravietuiasc cu aceste pensii infime. n ultima perioad, mai multi pentrionari din aceast categorie au transmis petitii la Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui, prin care au solicitat acordarea de pensie social de 350 lei. ntr-unul dintre rspunsurile formulate de ctre CJP Vaslui la cererea unei persoane care si-a exprimat nemultumirea fat de faptul c are o pensie de 184 de lei, se precizeaz: „Drepturile bnesti de care beneficiati n conformitate cu dispozitiile Legii nr. 49/1999 sunt corect si legal stabilite si nu exist temei legal pentru majorarea acestora. Precizm, de asemenea, faptul c, desi veniturile dumneavoastr sunt mai mici dect venitul minim garantat de 350 lei, nu puteti beneficia nici de pensie social minim garantat (sintagm nlocuit ulterior cu „indemnizatie social pentru pensionari” cf. Legii 118/2010) asa cum a fost reglementat prin OUG nr. 6 din 18 februarie 2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, deoarece drepturile de care beneficiati dumneavoastr nu sunt incluse n categoria celor la care face referire art. 2, respectiv pensia dumneavoastr de IOVR nu este considerat pensie n acceptiunea Legii 19/2000, n vigoare la data instituirii pensiei sociale minime garantate”, se arat n rspuns.
Ce spune legea?
Pensia IOVR este stabilit conform Legea 49/1999 privind pensiile si este o sum fix ce nu este determinat de vreo contributie a acestor persoane la sistemul public de asigurri sociale. Desi veniturile acestor pensionari sunt mai mici dect venitul minim garantat de 350 lei, ei nu pot beneficia de pensie social minim garantat (sintagm nlocuit ulterior cu „indemnizatie social pentru pensionari” cf. Legii 118/2010) asa cum a fost reglementat prin OUG nr. 6 din 18 februarie 2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate. Mai exact, nu pot beneficia de acest drept deoarece drepturile de pensie IOVR nu sunt incluse n categoria celor la care face referire art. 2, respectiv pensia IOVR nu este considerat pensie n acceptiunea Legii 19/2000, n vigoare la data instituirii pensiei sociale minime garantate: „Beneficiaz de pensia social minim garantat pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul n Romnia, indiferent de data nscrierii la pensie, dac nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat n plat, se situeaz sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Pensia social minim garantat se determin ca diferent ntre nivelul prevzut la art. 1 si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat n plat, stabilit n conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurri sociale, cu modificrile si completrile ulterioare”.
au uitat si ei…la cate au pe cap…