«M-am nãscut a doua oarã»

0
156

penitenciarDupã mai bine de sase luni de cosmar, lucrãtorul Penitenciarului Vaslui care a fost rãnit în urma unei interventii la un detinut bolnav de SIDA a aflat cã este sãnãtos. Mãrturia lui emotionantã vorbeste despre ce a însemnat pentru el, pentru familia lui si pentru colegi, asteptarea acestei vesti.

În profesia de lucrãtor de penitenciare existã situatii de risc, cunoscute si asumate de lucrãtori încã din prima zi de muncã. Pentru unul dintre agentii din cadrul Penitenciarului Vaslui, o astfel de situatie s-a produs pe 4 decembrie 2012, când acesta a intervenit pentru imobilizarea unui detinut agresiv, care spãrsese geamul unui hidrant si se rãnise. Grav în tot acest incident nu a fost scandalul, ci faptul cã detinutul, în vârstã de 42 de ani, era bolnav de SIDA. În urma interventiei, agentul s-a ales cu rãni la mâini si la fatã, dar mai ales cu spaima cã ar putea contacta temuta boalã. Au urmat câteva luni de cosmar, de asteptare si de sperante, perioadã în care starea de sãnãtate a agentului a fost atent monitorizatã de medici, totodatã acestuia fiindu-i oferit si suport moral si material în vederea eliminãrii urmãrilor incident. Dupã mai bine de sase luni de asteptare, au venit si rezultatele finale, analizele arãtând cã starea de sãnãtate a agentului se înscrie în parametri normali. Toate analizele specifice efectuate pentru depistarea HIV au iesit negative. “Vestea a fost primitã cu un sentiment de imensã usurare de colegul nostru, de familia acestuia, de cei apropiati. Bucuria lui a fost împãrtãsitã si de colegii din unitatea noastrã, întrucât lucrãtorii din penitenciar sunt oameni uniti în îndeplinirea misiunii lor si ar trebui priviti drept exemple de responsabilitate, obiectivitate, fermitate, curaj si discretie”, ne-a declarat subcomisarul Nicolae Toma, purtã- torul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

«Nu au trecut luni, au trecut ani!»

Pentru agentul în cauzã, cele sase luni care au trecut de la producerea incidentului pânã la aflarea rezultatelor finale ale analizelor, au însemnat ani de calvar. “Nu au trecut luni, am avut sentimentul cã au trecut ani pânã am primit confirmarea cã sunt sãnãtos. Sunt bucuros pentru mine, dar în primul rând pentru familia mea, pentru copilul meu, pentru mama si sotia mea, care mi-au fost alãturi si au trãit intens fiecare secundã din aceastã perioadã. Mã bucur cã acum pot sã-i îmbrãtisez fãrã teamã, mã bucur cã nu trebuie sã mai caut cuvinte pentru a explica fiului meu de ce tatãl sãu trebui sã-l protejeze, desi îi spune cã îl iubeste. Multumesc întregului personal medical pentru profesionalismul, atentia si suportul moral si de specialitate pe care mi l-au acordat, le multumesc pentru descãtusarea oferitã familiei la comunicarea acestei vesti. Personal, am simtit cã m-am nãscut a doua oarã. Le multumesc colegilor de la penitenciar care au fost alãturi de mine si care înteleg cel mai bine ce înseamnã sa fii lucrãtor de penitenciar, ce înseamnã sã lucrezi zi de zi cu asemenea personae periculoase. În ceea ce-l priveste pe detinut, astept ca legea sã dispunã în consecintã”, a declarat agentul. Reamintim cã, pe 4 decembrie 2012, o persoanã privatã de libertate din regimul semideschis, aflatã în custodia Penitenciarului Vaslui, a spart geamul unui hidrant aflat pe unul dintre holurile sectiilor de detinere a unitãtii. Agentii de pe sectie au intervenit regulamentar, în timpul manevrelor de imobilizare atât detinutul, cât si un agent de penitenciare fiind rãniti în cioburile geamului spart. Celor doi le-au fost acordate primele îngrijiri medicale în Penitenciar iar ulterior, agentului i-a fost acordatã si asistentã specializatã si în cadrul Unitãtii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Vaslui. Detinutul agresiv, un bãcãuan în vârstã de 42 de ani, care executa o pedeapsã de 450 de zile de închisoare pentru furt, fusese adus în Penitenciarul Vaslui în noiembrie 2012, deci cu mai putin de o lunã înainte de producerea nefericitului incident. Ulterior, a fost pus în libertate la termen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.