La trei camere, criza se mãsoarã în miliarde!

3
189

apartamentCriza prelungitã a tãiat drastic din preturile apartamentelor din municipiul Vaslui. În octombrie 2008, la debutul recesiunii, pentru un apartament cu trei camere situat în proximitatea Pietei Traian, zonã consideratã foarte bunã, se oferiserã 80.000 de euro. Apartamentul nu s-a vândut, în speranta obtinerii unui pret mai bun. Asadar, la vremea respectivã, un apartament cu trei camere se tranzactiona cu 2,6 miliarde lei vechi. La începutul acestui an, acelasi apartament putea fi achizitionat cu maxim 1,5 miliarde lei, fapt care face ca cei aproape cinci ani de crizã sã se mãsoare în miliarde de lei. În paralel cu prãbusirea pretului la apartamente, a dispãrut si euforia cumpãrãrii de case. Astfel, anul trecut, numãrul ipotecilor imobiliare din judetul Vaslui a scãzut cu 49%.

Criza economicã a pus pe butuci pretul apartamentelor din municipiul Vaslui. Dacã în anul 2008, preturile apartamentelor tranzactionate aici erau comparabile cu cele din Madrid, capitala Spaniei, în prezent, situatia s-a schimbat radical. Practic, de la 1 octombrie 2008, data la care criza economicã a început în România, si pânã la începutul acestui an, preturile la apartamente s-au diminuat si cu 50%. La debutul crizei economice, piata imobiliarã intrase într-un blocaj, cu toate cã cererea si oferta de locuinte erau foarte consistente. Problema principalã a “gripãrii” sistemului era incapacitatea agentilor imobiliari de a aduce la un numitor comun clientul si vânzãtorul, din cauza preturilor halucinante care se solicitau. Spre exemplu, în octombrie 2008, s-a ajuns ca un apartament de trei camere din zona Traian, pentru care se oferiserã 80.000 de euro, sã nu mai fie vândut de cãtre proprietar! Se urmãrea, evident, obtinerea unui pret mai mare decât cel avansat… În general, în urmã cu aproape cinci ani, pe segmentul apartamentelor de trei camere, decomandate, preturile practicate variau între 1,7 si 2,6 miliarde de lei vechi.

Clienti optimisti, agentii prospere…

La sfârsitul anului 2008, cele 10 (!!!, n.r.) agentii imobiliare care functionau în oras dezvoltau tranzactii profitabile iar în piatã domnea o notã optimistã. “Foarte multã lume dorea sã cumpere apartamente. O presiune în plus era pentru familiile care aveau contractate credite si care, în trei luni, trebuiau sã gãseascã un apartament convenabil la pret. Acum, eu îi sfãtuiesc pe tineri sã îsi cumpere apartamente în blocuri nu sunt foarte vechi si nu foarte scumpe. Decât sã stea în chirie si sã plãteascã pe lunã între 200 si 250 de euro, este preferabil sã îsi cumpere casa lor sim cu banii de pe chirie, sã plãteascã ratele la bancã”, spune directorul unei agentii imobiliare din oras. Din nefecirice, elanul vasluienilor de a-si achizitiona locuinte a fost serios afectat de criza economicã, iar pretul apartamentelor a scãzut exponent ial. Astfel, la începutul anului 2013, la nivelul municipiului Vaslui, un apartament cu douã camere costa între 700 milioane de lei vechi si 1,4 miliarde lei, în functie de zonã, confort si dotãri sau alte facilitãti. Pentru un apartament cu trei camere, pretul ajunge la 1,5 miliarde de lei, iar pentru un apartament cu patru camere, la 1,8 miliarde de lei.

A scazut si numarul ipotecilor imobiliare

Vasluienii nu îsi mai gajeazã casele pentru a obtine credite imobiliare. Dupã patru ani de crizã economicã si o diminuare severã a veniturilor, numãrul ipotecilor înregistrate oficial a scãzut dramatic. Insecuritatea financiarã îi determinã pe salariati sã nu îsi mai garanteze obligatiile cãtre creditor printrun bun imobil din propriul sãu patromoniu (casã, apartament, teren). Conform datelor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI) Vaslui, anul trecut, au fost intabulate în total în cartea funciarã 1.380 de ipoteci. Spre comparatie, în anul 2011, au fost înregistrate 2.833 de ipoteci. Conform datelor OCPI Vaslui, în anul 2008 au fost înregistrate 3.413 ipoteci, în 2009, 1.900 ipoteci, iar în 2010, doar 1.337 de ipoteci. Din nefericire, avalansa de garantii imobiliare parafate în anii precedenti nu a avut la bazã o relansare a economiei si, implicit, a câstigurilor. Scãderea numãrului de ipoteci a fost cauzat si de politicile tot mai dure de creditare adoptate de bãnci. De la un an la altul, pentru a deschide un împrumut, clientul a fost nevoit sã intabuleze tot mai multe ipoteci pe diferite imobile.

3 COMENTARII

  1. de fapt piata imobiliara nu a suferit o cadere, iar pretul imobiliarelor nu s-a prabusit, ele doar au atins o cota aproape de normalul valorii lor.
    agentiile imobiliare nu mai au super profit si nu mai dau”tunuri”, acum ele doar au profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.