Din nou, din colt în colt cu gazele din sist

19
228

Ministrii statelor europene participanti la întrunirea Consiliului Europei (CE), care a avut loc sãptãmâna trecutã, au amânat încã o datã o decizie în privinta felului în care se vor face studiile de impact asupra mediului. Prin urmare, cel putin pânã în luna iulie a acestui an, este sigur cã Chevron nu va obtine nicio autorizatie de mediu pentru a începe forãrile.

Întrunirea ministrilor, la care a participat si Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbãrilor Climatice, trebuia sã dea un rãspuns ferm mai multor probleme comunitare. Printre acestea si modificarea legislatiei în privinta conditiilor de emitere a autoriza- tiilor de mediu. Concret, “obiectivul initiativei consta în îmbunã- tãtirea eficacitãtii procesului, fãrã o crestere semnificativã a birocratiei”, dupã cum se aratã pe site-ul CE. Numai cã, la acest punct de pe ordinea de zi, participantii nu au ajuns la niciun consens si au hotãrât sã astepte votul comisiilor Parlamentului European, care se va da în luna iulie. Totusi, cei mai multi dintre participanti au cerut si obtinut în plen ca deciziile în acest domeniu sã fie lãsate la latitudinea statelor membre. Cu alte cuvinte, fiecare tarã va putea decide de una singurã dacã emite sau nu autorizat ii de mediu pentru orice proiect public sau privat care necesitã astfel de acte. Dar nu înainte de realizarea, dupã normative europene, a unor studii de impact asupra mediului. În ce fel se vor face aceste studii, se va decide la mijlocul anului.

Se poate sau nu fora în judet?

Pasii fãcuti pânã în prezent în domeniul legislatiei de mediu (si implicit al controversatului proiect de explorare/exploatare a hidrocarburilor neconventionale în judetul Vaslui) par a se îndrepta spre o concluzie clarã: Uniunea Europeanã dã mânã liberã României sã decidã dacã dã sau nu voie companiei Chevron sã foreze dupã gaze din sist. Cum s-a ajuns aici? Simplu: moratoriul instituit în acest domeniu a expirat încã de anul trecut, Consiliul Europei a depãsit data de 31 martie, asa cum anunta, în luarea unei decizii ferme în domeniul mediului, iar din vara acestui an începe numãrãtoare inversã pânã la momentul în care România va prelua presedintia Uniunii Europene. Dacã Chevron primeste “verde” pentru explorare, exact peste 5 ani când va fi terminat aceste operatiuni, România ar avea un cuvânt greu de spus la nivel european în ce priveste gazele din sist descoperite în subsolurile tãrilor membre. Pânã la o decizie concretã însã, opozant ii proiectului de explorare/ exploatare a gazelor din sist din toatã tara si mai ales din Bârlad au anuntat pentru aceastã sãptãmânã, mai exact pentru ziua de 4 aprilie, o serie amplã de manifestatii împotriva procedeului tehnic de lucru al gigantului petrolier Chevron.

19 COMENTARII

 1. BINE ATI VENIT CHEVRON !!!!
  La pompa avem cel mai mic pret din UE.Totusi,as vrea sa stii ca 65% din pretul benzinei sau motorinei se datoreaza accizelor percepute de statul ROMAN.Deci pe langa redevente,impozite si taxe,statul Roman incaseaza si accizele si TVA-UL.Cu toate acestea nu ne jung banii,pentru ca sunt foarte prost gestionati.Suntem un stat SOCIAL,ASISTENTIAL,ceea ce nu este rau.Ceea ce este foarte rau este ca lipsesc locurile de munca.Am duce-o mult mai bine daca nu am mai fi in situatia incare trebuie sa platim o groaza de ajutoare sociale,pensii pe caz de “boala” sau pensii anticipate si asta se intampla deoarece NU SUNT LOCURI DE MUNCA !!!!
  Nu cred ca CHEVRONUL nu va plati apa pe care o va consuma.

 2. TINEREEEEE !! DACA VREI SA MAI VB CU MINE TERMINA CU MINCIUNILE !!!! RASPUNDE SI MIE LA CATEVA INTREBARI CUM AR FI: AVEM PETROL IN TARA CE PRET AVEM LA POMPA? DE CE UN AMARAT DE OM SE KINUIE SA FACA O POMPA DE APA PE BANI PROPRII APOI VINE REGIA APELOR ROMANE SI MONTEAZA APOMETRU IAR PT. CRIMINALI CA CHEVRON E MOCA ??????? ASTA E PARADISUL DE CARE VB.TU?
  RUSINE !!!!!!!!! DACA AI COPII SI VOR BEA ACEASTA APA OTRAVITA CE LE VEI EXPLICA PESTE CATIVA ANI CAND DEJA E PREA TARZIU SA SE MAI POATA FACE CEVA ?

 3. BINE ATI VENIT CHEVRON !!!
  Pt Dl smen .
  Va rog din suflet,renuntati la orice manifetatie,la orice miting.Urmasii nostri,elevii de astazi ,sunt mult mai inteligenti decat noi !!!!.Viitorul este al lor. Noi putem da in “primire”. AM INCREDERE TOTALA IN EI !!!!!. Sigur vor opta pentru siguranta “zilei de maine” in dauna unui iluzoriu paradis verde.

 4. VAD CA TE PRICEPI BINE LA COSMETIZAT ANUMITE TEXTE SA SCOTI IN EVIDENTA DOAR ANUMITE ASPECTE POZITIVE, CAT DESPRE COMPARATII DE DAI SINGUR DE GOL !!!! SINCER KIAR INSIST SA TE DUC LA FITIONESTI SI VB. DUPA .DACA VINZI APA POTABILA VINZI VIATA !!! CU SCUZELE DE RIGOARE( DAR DIN CE AI POSTAT AICI NU CRED CA ESTI UNUL DIN CEI CARE CONSUMI APA DIN ZONA) OMULE DAR ASA VINE SFARSITUL LUMII …… CU OAMENI CA VOI……….VA INTERESEAZA ZIUA DE AZI SI ATAT NU CONTEAZA SI CEA DE MAINE SAU CE LASAM URMASILOR NOSTRI.DACA FACEAU ASA STRAMOSII NOSTRII INAINTE, NU SE MAI NASTEA UNUL CA TINE SA SCRIE ASA TAMPENII .RUSINE !!!!! CHEVRON GO HOME !!!!!

 5. BINE ATI VENIT CHEVRON !!!
  Imi spui,in varianta moderna,”Povestea drobului de sare”.Orice activitate presupune un risc.Gandeste situatia ,in care, ar fi interzise masinile din cauza accidentelor rutiere !!! ???.Suntem 7(sapte miliarde de oameni).Daca ar fi interzise masinile am muri ,repede, treisferturi dintre noi.
  In alta ordine de ideii,faptul ca Americanii un interse politice si militare in aceasta zona ,nu poate decat sa ma bucure foarte mult.
  SUA este cea mai avansata civilizatie de pe Pamant si cand cineva mult superior tie (in general vorbesc) te i-a sub aripa si te ajuta sa devii aparat si prosper economic nu poti sa spui decat ca ti-a pus Dumnezeu “mana pe cap”

 6. PT. DUSAN. TOTAL GRESIT !! DACA TU CREZI CA ACESTE SONDE VOR CREA LOCURI DE MUNCA SI VOR SCOATE ACEST ORAS DIN SARACIE E DOAR PAREREA TA SI ATAT !!! NU MAI POSTA ASA CEVA INAINTE DE A TE DOCUMENTA MACAR UN PIC !!! DE CE NU FACI CATEVA COMPARATII CUM AR FI :

  ~ CHEVRON ARE UN INTERES PREA MARE SI FAC PRESUNI FOARTE MARI SI POLITIC SI CUM VREI TU CA SA EXTRAGA IN ACEASTA ZONA.TU CREZI CA BARLADUL (ROMANIA) E SINGURA ZONA UNDE SUNT GAZE DE SIST?

  ~

  DE CE NU TE INTERESEZI DE LOCURILE PE UNDE CHEVRON AU AVUT EXPLOATARI DE GAZE ,MINIERE ETC. SA VEZI CE AU LASAT IN URMA !!!

  DACA VREI TE DUC EU PERSONAL CU MASINA LA FOCSANI (FITIONESTI)

  SI SA VB CU LOCALNICII SA VEZI TU CU OKII TAI CE LOCURI DE MUNCA AU CREAT SI CA AU RAMAS OAMENII FARA APA !!!!

  ~ NOI CETATENI AI ROMANIEI PLATIM FIECARE PICATURA DE APA SI CEI DE LA CHEVRON O AU MOCAAAAA !!! MILIOANE DE M3 !!!

  ~
  DACA VREI DISCUTIA POATE CONTINUA SI TE CONVIGI SINGUR CA ACESTE EXPLOATARI NE VOR UCIDE !!!! VREI NU VREI ASTA E REALITATEA !!!!

 7. BINE ATI VENIT CHEVRON !!!!!
  Pt.smen
  Propune tu o alta metoda,probabil ca stii mai multe si ai de unde sa alegi.As fi bucuros ca metoda propusa de tine sa creeze multe locuri de munca,sa produca gaz mai ieftin si sa putem trai intr-un paradis verde.Dar,dupa parerea ,daca nu vor veni cei de la CHEVRON in aceasta zona peste, cativa ani, va fi numai paradisul verde si noi nu.

 8. v-ati votat viitorul ca niste oi….ei asa sa traiti de acum inainte….IRB se inchide la FEPA va platesc aia cu 10 lei pe luna,Chevronul e pe voi…..cum spunea cineva mai sus astia care ati votat USL ati trebui tarsi de urecci oleak cu parul…

 9. DUSANE !!!!!!!! Esti prostituata americanilor de la CHEVRON ,dai viata pe un amarat de gaz de sist.!!Daca tot lauzi atat americanii astia nenorociti si is asa de buni,……de ce nu folosesc alte metode de exploatare ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.