Biserica de lemn «Sf. Gheorghe», din Lipovãt

1
359

Construitã în 1626, Biserica de lemn “Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din Lipovãt, este unul dintre monumentele arhitecturale de pe raza judetului la care se impune o restaurare cât mai urgentã.

În dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã (DJC) Vaslui a demarat campania “Sã încercãm împreunã”. “Este o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã. În cadrul acestei campanii, au fost deja prezentate Ansamblului Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, si Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti. Al treilea monument pe care îl prezentãm în cadrul acestei campanii este Biserica de lemn “Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din satul Lipovãt, comuna Lipovãt, monument de arhitecturã popularã cu valoare nationalã, care se aflã într-o stare avansatã de degradare, necesitând lucrãri urgente de consolidarerestaurare”, a spus arh. Corina Ursache, directorul DJC Vaslui. Biserica a fost ctitoritã de Vasile Lupu, mare vornic, pe la 1626, si a fost refãcutã înainte de 1717 de cãtre obstea de cãlugãri. Închinatã la Mãnãstirea Zografu de la Athos, mãnãstirea mai este cunoscutã si sub denumirea de Zografu (Zugravii, Zugrafii). Biserica se remarcã prin planimetrie, armonia volumelor, sistemul de boltire si unitatea decorului. Este construitã din cununi orizontale de bârne, pe soclu de piatrã. Acoperisul este în patru ape, sprijinit pe console cioplite în trepte, cu streasina lungã, înfundatã cu bârne dispuse în trepte. Fatadele sunt încinse cu douã brâie cioplite în motivul sforii rãsucite (torsadã), iar portalul este decorat cu motive solare. Interiorul este acoperit cu o boltã de sectiune octogonalã, cu nervuri în torsadã, sprijinite pe console în retragere si coloane fasciculate. Pe altar se aflã semicalote cu nervuri simple. Iconostasul dateazã din secolele XVII-XVIII (Maria Popa, Monumente istorice din judetul Vaslui. Biserici si mãnãstiri din Eparhia Husilor, Editura Kolos, Iasi, 2008). “Acum, monumentul prezintã degradãri la fundatii, acoperis, boltã. Elementele de lemn sunt putrede, dislocate, soclul este fisurat, acoperisul este partial spart. Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si, ulterior, pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare”, a mai spus Corina Ursache.

1 COMENTARIU

  1. Pentru starea deplorabila in care se gaseste acest locas de cult este preotul parohiei Lipovat si ierarhii sai. Nu atac persoane ci functia. Si acest lucru se intampla nu numai la Lipovat. Preotul este doar cu “malaiul”, iar enoriasii cu toate cheltuielile si grijile pentru locasurile de cult. Biserica Ortodoxa este foarte bogata, si ar putea sustine repararea tuturor monumentelor de cult istorice. Dar biserica s-a invatat la intins mana, in orice situatie, la cetateni sau la stat. Suntem in economia de piata si ar trebui sa inteleaga si B.O,R. ca “vaca” de muls a intarcat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.