joi, 7 martie 2013

Bârladul, nãpãdit de maidanezi

joi, martie 7, 2013, 3:00
Stire din categoria Deschidere Comentarii: 45 Comentarii pana acum.


barladSute de câini comunitari s-au adunat, în ultimele sãptãmâni, printre imobilele din Bârlad. Ca de fiecare datã, situatia este «extrem de delicatã», în sensul cã taberele sunt perfect delimitate: pe de o parte cei care îi protejeazã si îi hrãnesc, pe de alta persoanele exasperate de lãtrãturi, mirosuri si paraziti. Mai nou, a apãrut si o a treia tabãrã: Serviciul de Ecarisaj al Primãriei Bârlad, care… nu are solutii.

Au trecut aproape trei sãptãmâni de când Bârladul este asaltat de câini comunitari, iar plângerile oamenilor au început sã curgã. Bârlãdenii reclamã cã nu mai rezistã sã stea noptile treji, în primul rând din cauza zgomotului infernal fãcut de haitele de câini comunitari care se întâlnesc” sistematic prin cartier. Doar e primãvarã si, dupã cum se stie, cãinii intrã „în cãlduri”. În al doilea rând, multi spun cã au luat de frica javrelor, care, de când au intrat în perioada de rut, au devenit foarte agresive. Mirosurile pestilentiale emanate de patrupede, ca si parazitii (puricii), deja nu mai conteazã în raport cu primele douã „necazuri”. Cele mai balamate „cartiere canine” sunt aleile întunecate de pe o parte si de cealaltã a bulevardului Republicii, din zona Grãdinã. Tot aici, însã, sunt si cei mai multi iubitori de câini, persoane care totodatã fac tot posibilul pentru a-i tine în zonã cu hranã. „Cunoastem foarte bine situatia de acolo, pentru cã sunt foarte multe reclamatii venite din zonã. Însã, vã spun cã în acest moment nu avem ce face! Asta este situatia! Padocurile sunt ocupate la capacitate maximã si avem în vedere supradimensionarea cu încã 100 de locuri. Acum avem aproape 200 de câini „cazati” si nu mai avem unde sã aducem altii”, ne-a declarat Adrian Cãrãbãt, Seful Ecarisajului din Bârlad.

Iubitorii de animale fac zile negre hingherilor

Conducerea Serviciului de Ecarisaj a vorbit si despre un alt necaz pe care îl are cu câinii comunitari. „Absolut peste tot am fost reclamati. De la Parchet, Politie si Judecãtorie si pânã la Primãrie sau mai stiu eu pe unde si prin ce orase am fost nãpãdit cu reclamatii. Lumea îi iubeste, eu îi iubesc, probabil si dumneavoastrã la fel si astfel nu ne mai rãmâne nimic de fãcut decât sã conjugãm în continuare verbul în cauzã. Mai ales când dãm de procurori sau de judecãtori care…îi iubesc. Oamenii care îi ocrotesc ne fac, în schimb, viata foarte, foarte grea. Am ajuns sã rãmânem fãrã solutii. O legea pentru ONG-uri, care sã îi ia si sã plece, cred cã ar fi singura solutie în acest moment. Acum câinii sunt în perioada de „încãlzire” si este de-ajuns o cãtea sã strângã în jurul ei 20-30 de mascuil… Ce-i drept, si noi am constatat cã, peste iarnã, ne-am trezit cu „cadouri” si a crescut foarte mult numãrul de câini fãrã stãpân în oras. Dar noi ce sã facem? Unde sã îi ducem? Caravana de sterilizare, care va porni din nou de sãptãmâna viitoare, este doar o solutie temporarã. Noi sterizlizãm ce prindem, însã ce nu prindem, timp de 15 ani, cât trãieste în medie o femelã, înmultit cu opt pui pe an, faceti un calcul si o sã aflati cât va creste populatia caninã fãrã stãpân din oras”, ne-a mai declarat Adrian Cãrãbãt. Cu toate iubirea si ocrotirea patrupedelor comunitare, nimeni nu pare însã a fi tinut cont de faptul cã, numai în Bârlad, în ultima lunã, peste 20 de persoane au fost atacate de comunitari. Multi au fost copii, dar foarte putini au fost adultii care au si adus la cunostinta autoritãtilor – prin reclamatii scrise – necazurile pricinuite de câinii fãrã stãpân. Pe de altã parte, continuând calculele sefului Ecarisajului si având în vedere cã, acum, în Bârlad sunt peste 2.000 de patrupede fãrã stãpân, în acelasi ritm de înmultire, în numai câtiva ani, populatia de câini din oras ar putea depãsi numeric pe cea a oamenilor. Trebuie însã sã recunoasteam cã vina pentru „explozia” în cauzã o poartã, tot oamenii.

Articol scris de:45 Comentarii to “Bârladul, nãpãdit de maidanezi”

 1. dan postat miercuri, 3 aprilie, 2013, 17:34

  pentru Andrei sa ti-oa au pe mata in bula cum zici tu!o catea ca te -a facut!

 2. MIHAILA DOINA postat joi, 4 aprilie, 2013, 9:18

  CRIMINALIOR NU MAI AVETI NICI UN DUMNEZEU ? SADICILOR  SANT SI ELE SUFLETE! CE SANT VINOVATE CA S-AU NASCUT? PE STRADA? DE CE SA LI SE IA VITA? NU E DREPT!FITI MAI TOLERANTI MACAR ACUM IN POSTUL PASTELUI!

 3. doru postat joi, 4 aprilie, 2013, 12:45

  E chiar asa de greu civilizati concitadini ca iubitorii de caini sa ia un teren undeva la iesire din oras si sa fie acolo stransi toti cainii din oras, sterilizati si tinuti acolo pana cand mor. Iar hrana sa se adune tot cu sprijinul celor care ii indragesc intr-un centru de depozitare etc…Daca acum in 2013 nu am rezolvat problema cainilor maidanezi si din metru in metru ne impiedicam de rahat de caine cum sa mai ajungem sa avem sosele asfaltate corespunzator, autostrazi etc….astea-s deja SF-uri. Iar stapanii de caini ar trebui sa invete sa-si stranga excrementele patrupedelor daca tot le sunt dragi, asa cum se face in statele civilizate. Se pare insa ca romanul si bunul simt sunt doua lucruri paralele.

 4. Hingher Pe Viata postat miercuri, 12 iunie, 2013, 18:42

  Solutia este EUTANASIAEREA 100% A JAVRELOR dupa strada si scapam de ei …dar mai ramin retarzi cu deviatii de comportament  care trebuie luati si astia si inchisi la spitalu de nebuni .

 5. andrei postat sâmbătă, 15 aprilie, 2017, 13:39

  omorati naibai caini ca am o gramada de caine si traim sub frica lor in barlad cei cu atati caine dati legi pt caine slor li se da 10lei pt mancare pe zi iar la om 5 lei ce inseamna asa ceva nu va e rusine poate unia spun ca e crima da nu e chiar asa sa stai sub team cainelui ca tie frica sa te duci la munca ca ai caini in stati de autobuz ca uneori chiar si mie imi vine sa iau bata

Posteaza un comentariu