Nume noi pentru scolile din Bârlad

19
763

Tuturor scolilor si grãdinit elor din Bârlad le-au fost schimbate denumirile, consilierii locali votând în acest sens un proiect de hotãrâre în cadrul sedintei ordinare de miercuri. Prin urmare, Scoala nr. 1 a devenit Scoala Gimnazialã “Iorgu Radu”, Scoala nr. 2 este Scoala Gimnazialã “Vasile Pârvan”, Grupul Scolar de Arte si Meserii “Petru Rares” a devenit Liceul Tehnologic “Petru Rares”, iar Scoala nr. 5 se numeste acum Scoala Gimnazialã “Principesa Elena Bibescu”. Scoala nr. 6 a devenit Scoala Gimnazialã “Victor Ion Popa”, Scoala nr. 8 se numeste Scoala Gimnazialã “Episcop Iacob Antonovici”, Scoala nr. 9 este Scoala Gimnazialã “Manolache Costache Epureanu”, Scoala nr. 10 a devenit Scoala Gimnazialã “Stroe S. Belloescu”.Dupã acelasi model, Scoala nr. 11 a devenit Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” si Liceul Pedagogic Alexandru Vlahutã a devenit Liceul Pedagogic “Ioan Popescu”. Cel mai aprig sustinãtor al schimbãrii s-a dovedit deputatul PSD Adrian Solomon, prezent la sedintã, care a si explicat de ce a fost nevoie de o astfel de mãsurã. “Toate institutiile de învãtãmânt din Bârlad, fie ele grãdinite, scoli sau licee, trebuie sã pãstreze o linie în privinta denumirii. Prin urmare, dacã la grãdinite, am fost obisnuiti cu numere, scolile si liceele trebuie sã poarte numele unor personalitãt i, pentru cã Bârladul nu duce lipsã de asa ceva. Singura scoalã care nu avea în titulaturã numele unei personalitãti era Scoala nr. 8. Am înteles cã, aici, Consiliul de Administratie s-a pronuntat împotrivã, prin directorul adjunct Fãnicã Ursu, profesor de istorie, singurul care ar fi spus cã nu stie cine este episcopul Iacob Antonovici si ce reprezintã el pentru Bârlad, când a auzit cã membrii comisiei de culturã au propus acest nume. Pãi, dacã-i asa, sã-si dea demisia! Eu îi cer public acest lucru, pentru cã nu se poate ca un profesor de istorie si director de scoalã sã nu stie cine a fost episcopul Iacob Antonovici”, a declarat iritat deputatul Solomon, în cadrul sedintei Consiliului Local Bârlad. Schimbarea denumirilor unitãt ilor scolare a fost sustinutã si de consilierul local Gabriela Plãcintã, care este si inspector scolar general. Explicatiile oferite de aceasta au fost într-atât de convingãtoare încât consilierii au votat fãrã retineri ca toate scolile gimnaziale sã aibã în titulaturã si numele unei personalitãti locale. Totodatã, Plãcintã a explicat si de ce a fost necesarã schimbarea denumirii Liceului Pedagogic din localitate din “Alexandru Vlahutã” în “Ioan Popescu”. Acesta, prin intermediul revolutionarilor bârlã deni Neculai Rosca Codreanu, Manolache Costache Epureanu si Iorgu Radu, a devenit un apropiat al orasului Bârlad, iar din septembrie 1851 si-a început cariera didacticã aici, fiind numit profesor si director la o scoalã din Bârlad.

19 COMENTARII

 1. SUNT MAMA UNEI ELEVE A SCOLII NR 8 SI AM AFLAT CU STUPOARE DE ACEASTA INITIATIVA LA SEDINTA CU PARINTII; CUM E POSIBIL CA UN INCULT-ASTA REZULTA DIN TOATE FAPTELE SI VORBELE LUI SOLOMON- SA JIGNEASCA UN DIRECTOR DE SCOALA CARE FACE CINSTE ACESTUI ORAS SA FIE SFATUIT SA-SI DEA DEMISIA PTR. O SIMPLA NEPOTRIVIRE DE IDEI ( BRAVO D-LUI!)? SI APOI… SA NU SE TINA CONT DE PROTESTELE VEHEMENTE ALE CONSILIULUI PROFESORAL AL SC. NR. 8 PRIVITOR LA DENUMIREA INSTITUTIEI IN CADRUL CAREIA SLUJESC SUTE DE COPII?
  rUSINE SA VA FIE, DONULE DEPUTAT, V-AM VOTAT! MULTUMIM! STITI CA ELEVII SCOLII NR. 8 AU ACUM PROFESOR DE SPORT SI LA CLASELE PRIMARE SI FAC SPORTUL IN CLASA SAAU PE TERENUL DE SPORT AL SCOLII UNDE-SI RUP INCALTAMINTEA? AVEAU NEVOIE DE … NUME NOI…” VA MULTUMIM!”

 2. cum se intampla de obicei, ce e bun se arunca la gunoi. Nu mai pastram traditii, nu mai recunoastem un nume castigat in timp. Si ne mai miram ca devenim un popor de inculti. Un nume nou la o scoala insemana bani grei luati din bugetul scolii. S-au rezolvat toate problemele intr-o scoala si ii lipsea un nou nume.
  Nume nou pentru pedagogic inseamna desteptaciune mai multa la noua conducere a scolii? Si asa fac cum ii taie capul, ca s-au vazut cu puterea in mana. Cine sa-i verifice, daca au fost alesi dupa chipul si asemanarea inspectoarei generale? Angajeaza barbat de serviciu, care este concubinul uneia din femeile de serviciu. Este un motiv de afisare pe fata a imoralitatii. Dar de la sat vine porcul, gainusa si alte produse bio. Trebuie sa traiasca si ei bine?

 3. Domnilor consilieri, poate aveti si ceva mai bun de facut in sistemuul de educatie: reabilitati scoli si gradinite, faceti proiecte cu fonduri europene pentru constructia de noi gradinite si nu votati ca niste marionete, fara sa cunoasteti macar legea. Delectati-va, citind Legea 1/2011, si acolo veti afla mai multe despre atributiile consiliului de administratie al unei scoli. SUNTEM LA 22 DE ANI DISTANTA DE COMUNISM, CU TOATE ASTEA VOI, MARI CONSILIERI LOCALI, VOTATI CA NISTE PAPAGALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 4. Nu este adevarat ceea ce se spune despre d-l Ursu, un profesor de istorie de nota 10, un OM deosebit. Nu are niciun motiv pentru a-si da demisia.

 5. sunt eleva a scolii gimnaziale nr 8 din barlad.
  si nu mi se pare corect ca scoala noastra ce a adus Barladului multi matematicieni ,istorisi si fizicieni sau chimisti buni sa primeasca un nume de nu stiu ce episcop de care nu a auzit aproape nimeni.
  rusine celor ce au pus aceste nume oribile si au stricat prestanta tuturor scolilor si liceelor din Barlad.

 6. Ce Dumnezeu , voi chiar nu aveti activitate? Mai bine vedeti de problemele oamenilor nu de prostiile astea , ca lumea va plateste sa faceti ceva nu sa botezati scolile .Cand o sa va intre in cap ca oamenii va platesc nu sa o aburiti ci sa faceti ceva pentru orasul ala si pentru oamenii lui . Sa va fie rusine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.