Târgul mesterilor populari îsi deschide portile

2
2121

Universul de altãdatã, din casa bunicilor, se va muta din nou, pentru trei zile, în Parcul Copou din Vaslui. Oale burtoase, farfurii ingenios încondeiate, vase suple cu radieri de soare, lãicere si covoare în care se scaldã puritatea culorilor de câmp, sculpturi mãiastre realizate când viforul loveste ferestrele sau mãsti fioroase, menite sã alunge duhurile rele la trecerea dintre ani, acestea si multe altele le sunt sunt oferite vasluienilor în cadrul celei de-a X-a editii a Târgului Mesterilor Populari.

Pentru trei zile, de vineri pânã duminicã, Parcul Copou al municipiului Vaslui va fi din nou, dupã un an de zile, o mare expozitie a artei populare românesti. Timp de trei zile, Târgul Mesterilor Populari, manifestare organizatã de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui, institutie aflatã în subordinea Consiliului Judetean, va transforma parcul din resedinta de judet într-un muzeu al satului, la care vasluienii vor putea sã admire, dar si sã cumpere obiecte populare originale. Nu va lipsi nici în acest an ceramica neagrã de Marginea, Horezu sau cea de Corund, la care se vor adãuga produsele artistilor vasluieni din Vãleni, Muntenii de Sus sau Bârlad. Trecând în revistã tipul de exponate, vizitatorii vor putea admira si lua acasã nu doar produse din ceramicã, ci si tesãturi, costume populare, opinci, chimire, podoabe traditionale, împletituri din rãchitã, instrumente muzicale, decoratiuni din pânzã de sac, sculpturi în lemn. Nu vor lipsi nici împletiturile din pâine, produsele apicole, turta dulce sau vestitul kurtos cola. “Parcul Copou a fost gazda precedentei editii si s-a dovedit a fi locul ideal pentru evenimentul care, iatã, a ajuns la cea de-a zecea reprezentatie. Ne-am constituit într-o manifestare cu caracter cultural si ne strãduim sã pãstrãm aceastã caracteristicã. Este foarte important faptul cã reusim sã aducem aici mesteri de elitã, iar numãrul mare de vizitatori ne motiveazã, pe noi, organizatorii, ca la fiecare editie sã ne aplecãm cãtre cele mai mici detalii, astfel încât, de la an la an, sã fie sesizabilã calitatea crescutã a evenimentului. Mesterii sunt obligati sã participe doar cu produse autentice, dar am pus mai putinã rigoare pe standurile Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui si pe cele ale Penitenciarului Vaslui. Vreau sã remarc faptul cã, duminicã, va avea loc si o expozitie de artã culinarã, la care vor participa cel putin zece localitãti din judet si Rãzesii din Pogonesti, care, an de an, au reprodus atmosfera unui gospodãrii autentice”, ne-a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui. Organizatorii s-au asigurat cã atmosfera va fi destinsã, astfel încât în fiecare zi va avea loc si câte un spectacol folcloric. Vineri, acesta va fi sustinut de Grupul folcloric “Mugurelul” Vaslui si de solista de muzicã popularã Sofia Vicoveanca, sâmbãtã, vasluienii sunt invitati las horã alãturi de Ansamblul de dansuri populare “Struguras”, din Ungheni, Republiuca Moldova, iar duminicã, va fi rândul grupurilor folclorice din Todiresti, Ivesti, Pogonesti, Negresti, Muntenii de Sus si din Osesti sã- si arate talentul în fata spectatorilor.

2 COMENTARII

  1. Si la Duda_Epureni sunt mesteri populari f f buni dar nu are cine s-ai promoveze.Primarul Chirac Petrica care de meserie e vacar nu are timp de promovare el se plimba cu masina statului prin sat pentr a mai castra niste porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.