Elevii au dublat chiulul

0
185

Elevii vasluienii au trecut cu brio examenul la chiulit. Cu cele circa 55.000 de absente nemotivate bifate în semestrul II al anului scolar 2011 – 2012, tinerii au reusit sã suspende 1.200 de alocatii pentru sustinerea familiei, în timp ce alte 1.200 alocatii au fost diminuate. Dincolo de buzunarele goale, mai grav este faptul cã, fatã de semestrul I al anului scolar trecut, numãrul absentelor trecute în cataloage s-a dublat.

Peste 1.200 de familii din judetul Vaslui au pierdut alocatia pentru sustinere, din cauza copiilor care au avut peste 20 de absente nemotivate în semestrul II din anul scolar 2011 – 2012. Alte 1.200 de familii vor avea alocatiile diminuate cu 20%, respectiv 50%, din aceeasi cauzã: absentele nemotivate. Haralambie Voicu, directorul Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã (AJPIS) Vaslui, a spus cã numãrul alocatiilor diminuate si suspendate s-a dublat fatã de semestrul I al anului scolar 2011 – 2012. “Dacã Legea nr. 277/2010 nu ar fi fost în vigoare, absenteismul în rândul elevilor ar fi fost mai mare”, a precizat Voicu. Potrivit noilor reglementãri legale, în cazul în care se constatã absente în rândul copiilor, alocatia pentru sustinerea familiei este suspendatã sau se diminueazã proportional cu numãrul absentelor. Pentru a pune în aplicare prevederile legale, AJPIS Vaslui a verificat o bazã de date cu 25.500 de elevi din toate ciclurile de învãtãmânt.

Ce «greutate» au absentele

În cazul în care se constatã absente nemotivate, cuantumul alocatiei se diminueazã proportional cu numãrul absentelor, astfel: 20% din cuantumul alocatiei pentru fiecare elev care are între 11 si 19 absente; 50% din cuantumul alocatiei pentru fiecare elev care are 20 de absente. Diminuarea dreptului financiar se mentine pentru o perioadã de trei luni. În cazul elevilor care înregistreazã mai mult de 20 de absente, se procedeazã la suspendarea alocatiei pânã la finalizarea semestrului scolar. Prevederile legii se aplicã copiilor cu vârstã scolarã de pânã la 18 ani. Alocatia pentru sustinerea familiei are drept scop completarea veniturilor familiei în vederea asigurãrii unei situatii materiale mai bune pentru cresterea copiilor. De asemenea, prin acest drept social se stimuleazã si frecventarea de cãtre copiii de vârstã scolarã a cursurilor unei forme de învãtãmânt. Plata alocatiei pentru sustinerea familiei se efectueazã de cãtre AJPS Vaslui la dispozitia primarului. În luna iulie, în judetul Vaslui, pe locul secund în topul prestatiilor sociale s-au clasat cei 16.621 de beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei, care au încasat o sumã totalã de 1.052.177 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.