Cancerul face ravagii în zona Bârladului

4
333

În prima jumãtate a anului 2012, spitalul bârlãdean a înregistrat o crestere cu peste 100 a numãrului de bolnavi de cancer fatã de perioada similarã a anului trecut. Zece dintre acestia sunt pacienti nou intrati în evidente.

Dacã în primul semestru al anului trecut erau înregistrate 196 cazuri noi de cancer, în aceeasi perioadã a anului 2012, numãrul cazurilor noi a crescut cu 5%, ajungând la 206. Iar la sfârsitul lunii iunie 2012, se aflau în tratament 2.914 bolnavi, cu 103 mai multi decât în acelasi interval al anului 2011. Cel putin asa reiese din evidenta Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman“ Bârlad, unitate la care îsi primesc tratamentul gratuit bolnavii diferitelor tipuri de cancer din cadrul programelor initiate de Ministerul Sãnãtãtii. Din pãcate, pe lângã faptul cã, acum, au fost diagnosticate mai multe persoane cu teribila maladie, în multe din cazuri, pacientii sunt în stadiu terminal iar medicii nu prea mai au ce sã le facã. Cele 206 cazuri noi din statistica zonei Bârlad se adaugã la alte 2.708 cazuri existente la finele lunii decembrie 2011 în evidentele sectiei de Oncologie din cadrul unitãtii spitalices ti. În general, toate tipurile de cancer se mentin la acelasi nivel. Sunt însã unele pentru care se constatã scãderi sau cresteri semnificative. Spre exemplu, cancerul bronhopulmonar a crescut de la 9 cazuri noi în 2011, la 19 cazuri noi în 2012, cele mai multe în mediul rural (12). Faptul cã a crescut numãrul persoanelor care au descoperit în primele sase luni ale acestui an cã au cancer pulmonar aratã cã oamenii ignorã pericolul la care se expun atât ei cât si ceilalti membri ai familiei si continuã sã fumeze în cantitãti la fel de mari. În schimb, cancerul de sân a înregistrat o scã- dere de la 27 cazuri noi în 2011, la 17 cazuri noi în 2012, cele mai multe fiind diagnosticate la femei din mediul urban (13). La cancerul de prostatã, se constatã o scãdere de la 14 cazuri noi în 2011, la 5 cazuri noi în 2012. Frecvente mai sunt si cancerul de col uterin (12), de stomac (10) sau de piele (5), dar si leucemia, cancerul la ficat, de rinichi sau alte tipuri de cancer fac victime în rândul persoanelor din Bârlad si localitãtile din împrejurimi. „În prima jumãtate a acestui an, au fost înregistrate 206 cazuri noi de cancer. Asta în conditiile în care totalul cazurilor luate în evidentã la finele acestei perioade era de 2.914. Comparativ cu perioada similarã a anului 2011, se constatã o usoarã crestere a numãrului de cazuri noi, în special printre persoanele aflate în vârstã“, ne-a declarat dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului. Medicul a precizat cã foarte multi bolnavi de cancer sunt depistati foarte târziu, când maladia se aflã deja în stadii avansate si medicii nu mai pot face nimic pentru a-i tine în viatã. Însã, de multe ori, pacientii nici nu apucã sã fie luati în evidente ca si cazuri noi, fiind rãpusi de cancer înainte sã fie diagnosticati. Poate si de aceea, în unii ani, se constatã o oarecare scãdere a cazurilor noi.

4 COMENTARII

  1. ba fratilor voi nici nu stiti ce inseamna cancer , cancerul e o boala foarte grava si teribila asta-i adevaru ce zice nu prostii ce credeti voi va mai zic de acuma . Cu cancerul nu este de gluma tara noastra este cea mai afectata de aceasta maladie si nu realizati ca sunt multi bolnavi de cancer si multi romani mor de boala asta ca stiu cum ii cancerul , stirie nu baga niciodata minciuni spune adevarul ce voi nu luati seama . Si eu am avut o bunica bolnava de cancer la co uterin da nu am cunoscuta da oricum saraca de ea o avut chinuri groaznice da nu o chinuit mult numai 3 luni . Si fereasca dumnezeu sfantul sa nu faceti aceasta cumplita boala , ca din gura puteti sa ziceti , da cu cancerul nu este de gluma

  2. pai face ravagii sau nu e in crestere numarul bolnavilor? ca nu stiu cu ce sa raman dupa lectura acestui ce este, articol? Dna susnea, inscrieti-va la jurnalism si faceti studii de specialitate.

  3. Ma cn a redactat articolul asta este super prost .Ce dracu cauta la un ziar nu stiu da e prost gramada frate .Datil dracu afara astea de la monitorul ca va faceti de cacao .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.