Bãtaie pentru biletele la mare

0
180

Statiunile de pe litoralul românesc îi atrag ca un magnet pe asiguratii si pensionarii din judetul Vaslui. În luna august, din cele 1.142 de cereri pentru un sejur balnear, au fost onorate numai 258 de solicitãri. Practic, peste 800 de persoane nu au tras lozul cîstigãtor, iar dacã au optat doar pentru o vacantã în luna august, doritorii vor rãmâne fãrã bilet.

Lupta pentru un bilet de tratament într-o statiune balnearã a ajuns la cote maxime. Sezonul estival si destinatiile de pe litoralul românesc fac ca sute de vasluieni sã aplice o cerere pentru a obtine un billet de tratament. De departe, vacantele din luna august sunt cele mai întrebate de asiguratii sistemului public de pensii si pensionarii din judetul Vaslui. Conform datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, pentru seria a IX-a, care pleacã la tratament în data de 10 agust, au fost alocate 258 de bilete. Începând de ieri, CJP a început distribuirea biletelor, în numai 24 de ore fiind acordate 80 de bilete. Pentru aceastã serie din august, numãrul total al solicitãrilor înregistrate a fost de 1.142 de cereri. Luând în calcul stocul de bilete repartizat judetului Vaslui, nu mai putin de 884 de persoane nu au reusit sã obtinã un billet. Singura sansa a celor care nu au fost selectati pentru tratament în prima serie din luna viitoare este aceea ca persoanele care au repartizat un bilet sã nu îl ridice. Conform sistemului de acordare, cu 10 zile înainte de plecarea seriei în statiuni, biletele trebui preluate de persoanele care se aflã pe listã. Da pânã la data de 31 iulie beneficiarii nu îsi ridicã tichetele, biletul disponibil se acordã altei persoane. O altã sansã pentru a se bucura de un sejur într-o statiune balnearã este aceea ca solicitantul sã facã mai multe optiuni pentru alte perioade. Astfel, cererea lor va fi luatã în considerare si introdusã în sistemul de distribuire automatã. În schimb, dacã asiguratul sau pensionarul au optat exclusiv pentru luna august, aceste persoane rãmân fãrã billet.

Criterii de acordare a biletelor

Fatã de anul trecut, au apãrut câteva modificãri în ceea ce prives- te conditiile de acordare a biletelor. Astfel, pe lângã certificatul de încadrare într-un grad de handicap, persoanele cu handicap trebuie sã prezinte la CJP Vaslui si un program individual de reabilitare si integrare socialã. De asemenea, sotul unui pensionar care nu se încadreazã în criteriile de acordare a biletelor nu mai poate beneficia de un bilet întreg. Nici copilul minor care merge la scoalã nu mai poate solicita un bilet de tratament, achitând jumãtate din suma care era plãtitã pentru un bilet de cãtre pãrinti. Pentru a pleca într-o statiune la tratament, un pensionar trebuie sã îndeplineascã o serie de criterii specifice. Cele mai mari sanse pentru a obtine un sejur le are beneficiarul care nu a avut un bilet în ultimii doi ani, situatie pentru care primeste 10 puncte. La fel de importantã este si categoria de pensie a solicitantului, persoana care detine pensie de invaliditate fiind compensatã cu 8 puncte. Un al treilea criteriu determinat pentru pensionari este si cuantumul pensiei. Bãtrânii care au pensii în sumã mai micã de 400 lei primesc nivelul maxim de punctaj, adicã 6 puncte. Nici asiguratii la bugetul asigurãrilor sociale nu scapã de acest punctaj. Dacã nu a beneficiat de un bilet în ultimii doi ani, salariatul este recompensat cu 10 puncte, iar dacã nivelul venitului brut lunar este sub 600 lei, mai este compensat în plus cu 6 puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.