Oficialittile vasluiene, prezente la celebrarea zilei de 9 Mai

Ziua de 9 Mai a fost marcat, ieri, la Primria Vaslui, unde a avut loc o festivitate de celebrare a evenimentelor istorice care au avut loc la aceast dat. Cele trei momente semnificative au fost amintite de Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui. „Ziua de 9 Mai are pentru poporul romn o tripl semnificatie. Pe lng Ziua Independentei, proclamat? n 1877, romnii srbtoresc Victoria Coalitiei Natiunilor Unite n cel de-al Doilea Rzboi Mondial, la 9 mai 1945, dar si Ziua Europei”, a spus Vasile Pavl, care i-a ndemnat pe cei prezenti s nu si uite eroii, s-i respecte si s-i priveasc ca un bun exemplu de dragoste de tar. Alocutiuni dedicate tematicii zilei de 9 Mai au rostit dr. Laurentiu Chiriac, directorul Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, lt. col. Ioan Teofil Costin, comandatul Centrului Militar Vaslui, si Mihaela Chircu, directorul Directiei de Integrare European din cadrul Consiliului Judetean, sefa Centrului de Informare Europe Direct Vaslui. Vasile Prclabu, printele protopop al Vasluiului, a tinut s aminteasc de rolul institutiei regalittii n momentele cruciale ale istoriei trii noastre. Absenti de la simpozion au fost reprezentantii Prefecturii Vaslui. I-au suplinit ns, cu prisosint, reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui. Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ, a avut un discurs savuros, n care a vorbit de o „Europ care scrtie”, de srbtoarea „care nu e deplin pentru sefii unor servicii deconcentrate”, despre pacea care „trebuie s fie o stare de spirit si nu o ntmplare”, despre „plecarea lui Sarkozy” si despre „cderea prefectului cruia, n spiritul traditiei, ar trebui s-i urmeze un prefect musulman”.

Chiar suntem europeni?!

n alt registru a vorbit presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, care a si ncheiat, de altfel, sirul discursurilor. „Eu am trei ntrebri la care as vrea s gsim rspunsul sau la care ar trebui cu totii s ne gndim ntr-o astfel de zi. Prima ar fi cti profesori de istorie au cerut astzi s fac trei ore de istorie cu tinerii din licee? A doua, cti romni au murit ca s moar un singur neamt, Hitler? n ceea ce priveste Ziua Europei, ne bucurm cu totii c suntem europeni. Dar suntem cu adevrat?! O s rspund tot eu: nu suntem! Ne comportm ca si cum tara ar fi a fiecruia dintre noi, si asa este, dar primeaz interesul personal, ura, meschinria, dusmnia. Suntem cu totii rspunztori de ceea ce se ntmpl n tara asta si, dac nu pricepem rostul intrrii Romniei n Europa, vom rmne simpli cotizanti. Ca s fim mndri de istoria noastr, s fim mndri c suntem europeni, toti trebuie s facem ceva pentru tara asta, pentru judetul acesta”, a ncheiat Vasile Mihalachi.

2 COMENTARII

  1. Frumoase vorbele acestui Domn !!!! Dar FAPTELE sale sint oare la fel de realiste? Citi Moldoveni gindesc asa? Daca sinteti DOI sau trei unitiva ca miine sigur multi vi se vor alatura!!!Bravo! Un salut din Austria!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.