Perdele forestiere… gaurite!

0
217

Judetul Vaslui are doar 150 de hectare de perdele forestiere de protectie. Chiar dacã din anul 2002 existã o lege în domeniu, în judetul nostru nu s-a mai plantat niciun copac. Dupã ce, în aceastã iarnã, nãmetii au îngropat drumurile si comunitãti întregi, Ministerul Mediului trece la actiune. Cu putin noroc, în aceastã toamnã vor fi înfiintate primele perdele.

Ministerul Mediului a definitivat cadrul legislativ pentru a face exproprieri în vederea plantãrii de perdele forestiere. Odatã cu adaptarea legislatiei, au fost prevãzute si fonduri pentru a se realiza actiunea de plantarea de arbori. Pentru început, este vizatã protejarea retelei de drumuri nationale, iar dacã preluarea terenurilor va avea ritmul scontat, se va trece si la înfiintarea de perdele în jurul localitãtilor. În anul 2002, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 289 privind perdelele forestiere de protectie. Un act normativ complex, care punea la punct un sistem de împãduriri de-a lungul arterelor rutiere nationale. Pe lângã protectia mediului, perdelele au un rol vital în protejarea infrastructurii de comunicatii. În zonele sensibile, unde de regulã se întroienesc anumite segmente de drum, scuturile din arbori ar înlocui cu succes parazãpezile sau paravânturile care, de altfel, lipsesc cu desãvârsire. Din nefericire, autoritãtile care ar fi trebuit sã se implice în realizarea obiectivelor stabilite prin lege nu au plantat nici un puiet.

Doar 150 hectare de perdele

Singurele perdele forestiere existente în judetul Vaslui au fost înfiintate între anii 1993 —1996, în baza Legii nr. 18. La vremea respectivã, initiativa executã rii lucrãrilor a apartinut Directiei pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã Vaslui, fondurile pentru realizarea investitiilor fiind asigurate de la bugetul de stat. Astfel, în zonele Gãgesti, Murgeni si Fãlciu au fost înfiintate 150 hectare de perdele forestiere, cu o lãtime de 25 de metri, care protejeazã aproximativ 5.000 hectare de teren agricol. La nivelul judetului Vaslui, au fost întocmite si proiecte pentru înfiintarea de perdele forestiere, în zonele sensibile de pe drumurile judetene. Respectivele planuri nu au mai fost puse în practicã, din cauzã cã nu a fost întocmitã o metodologie exactã în vederea despãgubirii terenurilor. Enuntatã ca necesitate încã din anul 1860, problema realizãrii perdelelor forestiere de protectie avea sã devinã realitate în România în perioada 1870-1872, gratie marelui cãrturar si agronom Ion Ionescu de la Brad. Începând cu anul 1935 si pânã spre anii 1944, toate actiunile de înfiintare a perdelelor de protectie au fost conduse de Gheorghe Ionescu – Sisesti, în calitate de ministru al agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.