n 2011, cancerul a ucis aproape 300 de brladeni

Cancerul continu s aib o incident ridicat n sudul judetului. La nivelul Brladului si a comunelor limitrofe, anul 2011 s-a tradus prin decesul a circa 300 de pacienti luati n evidenta Spitalului de Urgent Elena Beldiman Brlad cu diverse tipuri de cancer. Pe parcursului ntregului an, medicii din cadrul Sectiei de Oncologie au diagnosticat si 416 cazuri noi.

Chiar si n mileniul III, cancerul continu s fac ravagii. De la cancerul de sn, de col uterin, de prostat, de colon, de piele si pn la cel bronho-pulmonar, medicii specialisti diagnosticheaz anual tot mai multe cazuri ale teribilei maladii. Numai la nivelul Brladului si a comunelor arondate, medicii Spitalului de Urgent Elena Beldiman Brlad au luat n evident 416 pacienti noi. Cifra este extrem de mare raportat la numrul locuitorilor din zona Brlad. Mai grav este c, desi boala poate fi dus pe picioare foarte multi ani, numai n 2011, a ucis circa 300 de persoane. Potrivit medicilor oncologi brldeni, maladia a dobort, cu o precizie macabr, mai mult de 70 de bolnavi n fiecare trimestru. La sfrsitul anului 2011, n evident ele Sectiei de Oncologie din cadrul spitalului nostru se aflau 2.857 de pacienti bolnavi de cancer. Din total, 416 reprezint doar cazurile noi, ce au intrat n evident pe parcursul celor 12 luni ale anului 2011. Cele mai frecvente sunt tumorile de sn, cancerul de col uterin, bronho-pulmonar, de prostat, colo-rectal, de vezic urinar sau de pancreas, ns diagnosticm si pacienti cu alte tipuri de cancere. Mai grav este c, din totalul cazurilor luate n evident, nregistrm n jur de 70 de decese n fiecare trimestru. Pacientul cu cea mai mic vrst a fost un copil de numai 6 ani, cu leucemie, care a si decedat, din pcate, ne-a spus dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului brldean.

Cele mai frecvente tipuri de cancer

Pentru a evidentia cel mai bine diversele localizri ale cancerului, n continuare sunt prezentate cazurile noi luate, n 2011, n evidenta Sectiei de Oncologie din spitalul brldean, n scdere cu 8 fat de 2010. La femei, cancerul de sn si cel de col uterin fac ravagii, cu 66 de cazuri noi diagnosticate, respectiv 24. Si cancerul de pancreas si vezic urinar sunt destul de frecvente, fiecare cu cte 20 de cazuri noi. Cel colo-rectal (55) este cel mai rspndit printre populatia masculin, urmat la mic distant de cancerul de prostat (39) si bronho-pulmonar (38). Frecvente sunt si tumorile de stomac (18), de ficat (18) si de piele (10). Asta nu nseamn c, pe parcursul anului 2011, oncologii brl- deni nu au diagnosticat si cancere ovariene, leucemii, tumori ORL sau de alt natur. Rata cazurilor noi se mentine ct de ct constant n ultimii ani, ns am remarcat c, pe unele tipuri de cancer, incidenta anual este n crestere. Spre exemplu, n 2010, erau 32 cazuri noi de tumori de sn, iar, n 2011, s-a ajuns la 66, iar cancerul de prostat a crescut de la 23 de cazuri noi, n 2010, la 39 de cazuri noi, n 2011, a completat doctor Gabriela Danis. n majoritatea tipurilor de cancer, bolnavii pot scpa sau si pot prelungi viata cu multi ani. Totul e s fie diagnosticati ct mai devreme, iar ulterior s respecte sfaturile medicului n privinta tratamentului si a obiceiurilor de viat. Din pcate, n multe cazuri, nici acest lucru nu este o garant ie. Un exemplu gritor este cazul unei adolescente de 16 ani, din Brlad, diagnosticat cu o form de leucemie n prim faz, care, din nefericire, a murit dup doar cteva luni.

4 COMENTARII

  1. Medicului „competent” i se spune, in randul pacientilor, dr. SPAGU, probabil pentru ‘tenacitatea si perseverenta” de care da dovada in ajutorarea bolnavilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.