Coada la… fracturi!

1
226

Începând de sãptãmâna trecutã, camera de gardã chirurgie-ortopedie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a înregistrat un numãr record de persoane care s-au prezentat cu fracturi. Pânã sã le vinã rândul pentru examenul medical, pacientii au stat pur si simplu la coadã. Majoritatea fracturilor sunt provenite din alunecarea pe gheatã sau pe portiuni de teren alunecos. Fireste, fiecare pacient a fost supus unei radiografii si, acolo unde a fost posibil, tratat în ambulatoriu si trimis acasã. Cazurile grave au fost internate în Sectia de Ortopedie. “Nu înteleg de ce oamenii nu se adreseazã, asa cum este normal, Policlinicii. Cheamã ambulanta sau vin cu mijloace proprii de transport direct la spital. Evident, nu poti trimite un om cu o fracturã în Policlinicã, pentru cã este departe si nu existã nici un mijloc de transport pânã acolo. Dar nici nu este normal sã tratãm în spital cazurile din ambulatoriu”, si-a exprimat nemultumirea unul din cadrele medicale din camera de gardã. Nemultumire este justificatã si de faptul cã cele mai multe persoane sau prezentat la controlul medical la mai multe zile de la data la care s-a produs fractura. “Amânarea controlului medical determinã doar o suferintã mai lungã pentru pacient, eventualitatea aparitiei unor infectii si o duratã de timp mai îndelungatã de vindecare”, a precizat dr. Eugen Ciocârlea, medic primar ortoped la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui.

Poleiul a bagat în spital în medie 60 de bârladeni în fiecare zi

De câteva zile, dupã ce picãturile de ploaie ce s-au transformat în polei, medicii ortopezi din cadrul Spitalului de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad nu mai au odihnã. Acestia au fost nevoiti sã examineze, în fiecare zi, între 50 si 60 de persoane ce au cãzut pe gheatã. Dacã, într-o zi obisnuitã, medicii ortopezi bârlãdeni se confruntau cu cel mult 20 de fracturi, entorse si luxatii cauzate de cãderea pe gheatã, acum, dupã ce toate strãzile si trotuarele din oras s-au transformat în patinoare, numãrul pacientilor s-a triplat. Mai grav este cã, spre deosebire de sãptãmânile anterioare, când acestia ghipsau pacien- tii în Ambulatoriu si apoi îi trimiteau acasã, acum, foarte multi accidentati au avut nevoie de internare. Indiferent cã cei care au cãzut victime poleiului sunt copii, tineri sau vârstnici, medicii s-au confruntat cu cazuri destul de grave, ce necesitã nu doar spitalizare, ci si o perioadã îndelungatã de recuperare. Mai ales în cazul bãtrânilor, care s-au ales cu fracturi de brate, de picioare sau chiar de sold, si care se refac mult mai greu decât tinerii. Deja, dupã numai câteva zile de când zãpada cãzutã s-a transformat în gheatã, saloanele compartimentului de Ortopedie-Traumatologie au fost ocupate aproape în întregime.

Adriana-Cristina Susnea
Mihaela Zarnescu

1 COMENTARIU

  1. Faceti grupuri de spart gheata in blocul vostru si pe fiecare cartier … dar e greu cu organizarea…ce faci , chemi oamenii la munca voluntara ? Ar merge oare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.