Amendarea taranilor, iminenta

Guvernul pare decis s impoziteze terenurilor nelucrate. Taxa pe care o vor achita proprietarii pentru parcelele lsate n prloag este cuprins ntre 300 si 400 lei. Sunt sume mari, avnd n vedere faptul c fermierii sunt n pragul falimentului: pretul carburantilor a explodat, subfinantarea este cronic, iar politicile agricole lipsesc cu desvrsire. Anul trecut, n judetul Vaslui au rmas n prloag peste 20.000 de hectare.

Guvernarea portocalie nu a renuntat la gndul de a taxa terenurile agricole nelucrate. Abia instalat n functie, Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, a precizat c, n mandatul su, impozitarea prloagelor va fi o prioritate. Ministrul a preluat din mers legislatia ntocmit de predecesorul su si doreste s treac ct mai rapid prin Guvern actul normativ. „Trebuie s ntelegem c pmntul muncit este aur. Suntem prea sraci pentru a ne permite terenuri nelucrate. Ori ntelegem asta, ori i lsm pe altii care chiar vor s munceasc. Actul normativ este pregtit si sperm s-l promov m ct mai curnd”, a precizat ministrul. Si Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultur si dezvoltare rural, spunea, anul trecut, c fermierii care nu si lucreaz pmntul ar putea fi exclusi definitiv de la subventii. Politica Agricol Comun vizeaz pentru fermele mici acordarea unei plti simplificate, ce se va situa ntre 500 si 1.000 de euro anual. „Pe de alt parte, vom fi foarte drastici cu cei care nu-si lucreaz pmntul. Vor putea fi chiar exclusi definitiv de la subventie”, a avertizat Dacian Ciolos. Reprezentantii fermierilor sustin c impozitarea nu va avea nici un efect dac nu va face parte dintr-un pachet mai larg de msuri.

Penalitati ntre 300 si 400 de lei

Proiectul legii privind penalitt ile pentru terenurile nelucrate prevede aplicarea unor amenzi progresive, de la un an la altul. Amenda maxim ar putea ajunge la 300 – 400 de lei, n al treilea an de neexploatare a terenului. La nivelul judetului Vaslui, suprafete agricole ntinse continu s fie nelucrate. n anul 2010, o suprafat de 27.448 de hectare de teren au fost lsat n prloag. Comunele cu cele mai ntinse suprafete rmase nelucrate au fost Bunesti Averesti – 847 hectare, Cozmesti – 768 hectare, Bogdnita – 767 hectare si Gherghesti cu 570 hectare. n anul agricol 2010 – 2011, n judetul Vaslui au rmas n prloag circa 20.000 de hectare. Raportat la suprafata arabil total a judetului, care este de 291.675 hectare, anul trecut, au rmas necultivate 7% din terenuri. Tot n 2011, la nivelul jude- tului Vaslui au fost nregistrate 32.610 cereri pentru subventiile din agricultur, pentru o suprafat total de 260.000 hectare.

58% din terenuri lucrate individual

Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur Judetean Vaslui, n prezent, doar 42% din suprafata arabil a judetului este utilizat organizat. Mai exact, dintr-un total de 288.951 hectare de teren arabil, numai 121.410 hectare sunt grupate n exploatat ii. Restul de 58% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual. Practic, la aceast dat, toate terenurile cu poten- tial de productie, din clasele I si II de calitate, precum si o parte din cele de clasa a III-a au fost arendate. n acest fel, au rmas disponibile terenurile cu un potential sczut, situate n pante, cu suprafete mici, cu fenomene de degradare – saturare, eroziune etc. Nu n ultimul rnd, lipsa personalului cu pregtire n domeniul agricol descureajeaz nfiintarea de noi ferme. Potrivit prevederilor legale, pentru a putea exploata bunuri agricole, arendasul trebuie s aib pregtire de specialitate sau s aib angajat o persoan cu pregtire tehnic.

2 COMENTARII

  1. daca nu au bani de medicamente ,n-au decat sa faca imprumuturi pentru amenzi. sunt prea batrani sa munceasca”parloaga” ,n-au decat sa intinereasca. carcasele astea stau cu mana intinsa la pensiile lui Base si nu se gandesc ca tara asteapta sacrificii de la ei. bravo, Base, da-.le taranilor in cap!de ce nu au votat cu tine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.