Vasluiul crede n mncarea sanatoasa

Fermierii vasluieni pariaz tot mai mult pe producerea alimentelor curate. Dac n urm cu cinci ani, n agricultura ecologic local activau doar doi operatori, n prezent, pe piat sunt 35 de ntreprinztori. Melci, lapte de capr, legume, fructe, pepeni sau struguri, iat doar cteva dintre bunttile agricultorilor care au declarat rzboi fertilizantilor si pesticidelor de sintez.

Anul 2011 a fost o perioad fast pentru agricultura ecologic. La nivelul judetului Vaslui, situatia operatorilor din acest sector a crescut constant de la an la an. Astfel, dac n anul 2006, la nivelul judetului erau nregistrati doi operatori, anul trecut s-au nregistrat 35 de operatori (21 persoane fizice si 13 persoane juridice). Activittile ntreprinztorilor n agricultura curat se desfsoar n urmtoarele domenii: apicultur – 11 productori, din care 9 certificati si 2 n conversie; crestere melci – un productor certificat ; zootehnie (ecvine, capre de lapte, tapi de reproductie, oi mame si berbeci) – 3 productori aflati n perioada de conversie; legumicultur, pomicultur, viticultur – 3 productori aflati n conversie; cultura mare, psune, plante furajere – 15 operatori; procesatori produse apicole – un operator certificat; flori si fructe de pdure – un procesator certificat. n anul 2011, la nivelul judetului Vaslui s-au totalizat urmtoarele suprafete si cantitti certificate ecologic si n conversie: 1.888 familii albine certificate si 250 familii de albine n conversie; 1.500 kilograme melci certificati; 366 de capre de lapte si sapte tapi de reproductie, n conversie; 320 de oi mame si 10 berbeci, n conversie; 3,67 hectare (ha) legume (din care, n solarii – 2,3 ha si n cmp – 1,37 ha); 1,3 ha pepeni n cmp; 55,72 ha plantatii pomicole (mr, pr, cires, nuc); 1,92 ha vit de vie; 795,02 ha culturi vegetale; 64,30 ha psuni si plante furajere; 1.250 tone flori si fructe de pdure certificate (350 tone plante medicinale, 900 tone fructe de pdure); 1.000 kilograme miere de albine si 1.000 kg cear certificate. n etapa de productie la ferm, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMGuri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sintez, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. n etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaz folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sintez folosite la prepararea alimentelor ecologice, a spus Mihai Ardeleanu, directorul Directiei pentru Agricultur Judetean Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.