Pentru a primi servicii medicale, n acest an, romnii vor scoate mai multi bani din buzunare. Din primvar intr n vigoare coplata, o msur impus de Fondul Monetar International, iar pentru conditii mai bune sau pentru acoperirea serviciilor medicale care nu sunt incluse n pachetul oferit asiguratilor, acestia vor trebui s ncheie asigurri private. Pentru c se vor desfiinta casele de asigurri de sntate, pentru a beneficia totusi de asigurare de sntate, romnii vor trebui s se orienteze tot ctre o cas privat. n schimb, nu va creste cuantumul contributiilor pentru acest tip de asigurare. Tot din acest an, spitalele si vor putea schimba statutul juridic, iar urgentele vor fi asigurate si de spitalele private.
Autorittile discut despre o nou lege a snttii, ns un lucru este deja sigur. Din primvar, romnii pltesc pentru serviciile medicilor de familie, ale medicilor specialisti sau pentru anumite tratamente primite n spital. Coplata nseamn cte 5 lei de fiecare consult al medicului de familie, cte 10 pentru o vizit la medicul specialist si chiar 100 de lei pentru o sptmn de spitalizare. Asiguratii vor face dovada c au pltit printr-un tichet moderator de sntate. Acesta va reprezenta o sum de cel mult 600 de lei pe care pacientul o plteste anual, pe lng suma care i se retine din salariu pentru fondul asigurrilor de sntate. Dup ce epuizeaz cei 600 de lei, pacientul va primi orice serviciu medical gratuit. Btrnii cu venituri sub 700 de lei, copiii, tinerii si bolnavii inclusi n programele de sntate, care nu au niciun venit, vor fi scutiti de la coplat. nainte de introducerea legii, autorittile inten- tioneaz s fac o campanie de informare, timp de dou luni. Romnii vor trebui s-si aleag si o cas privat de asigurri de sntate. Chiar dac au nceput s fie cutati deja de vnz- torii de asigurri, romnii nu trebuie s se grbeasc s ajung la o ntelegere cu acestia. Oficialii Ministerului Snttii (MS) avertizeaz c ncheierea unor contracte cu casele de asigur ri va putea fi fcut abia ctre sfrsitul anului viitor sau nceputul lui 2013, cnd acestea vor fi fost selectate n baza unor criterii stabilite de MS si CNSAS. Cuantumul contributiilor nu va creste fat de ct este n prezent – respectiv 10,7%, 5,5 suportat de angajat si 5,2, de angajator – si va acoperi un pachet de baz de servicii medicale stabilit de CNSAS prin contractulcadru. Pentru a beneficia de consultat ii mult mai rapide, cu exceptia cazurilor de urgent, acoperirea coplt ii, conditii hoteliere superioare sau servicii medicale care nu fac parte din pachetul de baz sau ale cror costuri sunt acoperite partial, trebuie ncheiat o asigurare voluntar complementar sau suplimentar. Asigurarea voluntar suplimentar poate acoperi costurile serviciilor medicale furnizate n sistemul privat, nemaifiind nevoie de o alt asigurare. Din acest an Casele judetene de asigurri de sntate(CJAS) vor fi desfiintate sau reorganizate n asigurtori privati, iar Casa National va avea doar rol de reglementare si va fi un fond de distribut ie si redistributie a veniturilor ntre casele private. Tot din acest an spitalele pot fi organizate n fundatii, asociatii sau societti comerciale, fapt ce ar permite diferentieri salariale, dar si renuntarea la regula unei angajri la sapte iesiri din sistem. Spitalele private vor putea asigura si asistenta medical de urgent, pn acum monopol al sistemului de stat.
FMI nu impune nimic. au dat niste bani cand au fost solicitati,iar tembelii de la guvernare se fac luntre si punte pentru a-i da inapoi. pentru ei nu conteaza cati vor muri cu zile,neavand posibilitatea de a achita „coplata”. important pentru nerusinarea portocalie e posibilitatea si motivul de a mai pune niste biruri pe umerii nostri. nici vorba ca acesti bani vor ramane si vor fi folositi in sistemul sanitar. vor fi invartiti de nesatula mafie portocalie.
Noa lege a sanatatii grabeste iesirea mai rapida din sistem a pensionarilor.Si asa se plateste aproape tot cand merigi la doctorii ngstri,altfefel stai in spital aiurea doar nu plateste el spitalizarea.Pensia obtinuta dupa 46.5ani lucrati inclusiv facultatea si armata nu-mi ajunge petru a supravetui.Atentie guvernanti dar si pensionari.Va multumesc- Stefan