A murit si pensia anticipata!

pensionariPensia anticipat nu mai este o salvare pentru vasluieni. Dup ce, n anii trecuti, acest tip de pensie era ultima solutie pentru supravietuire, n prezent, situatia s-a schimbat radical. Noua legislatie, care stipuleaz o penalizare de 45% din cuantumul pensiei, i oblig pe salariatii n vrst s rmn n continuare n cmpul muncii. Singurele persoane care fac pasul spre pensia anticipat sunt cazuri care nu mai au nicio alternativ pe piata muncii.

Vasluienii nu mai doresc s se pensioneze anticipat sau anticipat partial. Conform datelor furnizate de Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui, n aceast lun, institutia a accesat numai 29 de cereri. Spre comparatie, n ianuarie 2011, au fost depuse 183 de cereri. Solicitri numeroase au fost si n ianuarie 2010 (41 de cereri) si n ianuarie 2009 (54 de cereri). Principala cauz pentru care salariatii nu mai doresc s apeleze la pensia anticipat este penalizarea foarte mare prevzut n noua legislatie, care poate ajunge la un cuantum de 45% din pensie. n astfel de conditii, oamenii prefer s rmn n continuare n cmpul muncii, sigurele persoane care apeleaz la acest tip de pensie fiind n situatia de a nu mai avea nicio alternative de supravietuire. Spre exemplu, pentru o femeie care are o vechime n munc de 30,6 ani, la pensie anticipat are o penalizare de 45%. Pentru a nu suporta aceast tiere, femeia trebuie s aib o vechime total de 38,6 ani. n cazul brbatilor, pentru 35 de ani vechime, are o penalizare la pensia anticipat de 45%, iar fr penalizare, solicitantul ar trebui s aib o vechime de 43 de ani.

Cine are dreptul la pensie?

Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, intrat n vigoare la data de 1 ianuarie 2011, pensia anticipat se cuvine cu cel mult cinci ani naintea mplinirii vrstei standard de pensionare persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin opt ani mai mare dect stagiul complet de cotizare prevzut de lege. Fat de legislatia anterioar, care prevedea acordarea pensiei anticipate pentru asigurat ii care au depsit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani, prezenta lege este mai generoas. Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia anticipat partial se cuvine cu cel mult cinci ani naintea mplinirii vrstei standard de pensionare persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu pn la opt ani mai mare dect stagiul complet de cotizare prevzut de lege.

Penalizari dure

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste n aceleasi conditii n care se stabileste cel al pensiei pentru limit de vrst, n timp ce cuantumul pensiei anticipate partiale se determin din cuantumul pensiei pentru limit de vrst care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lun de anticipare. Procentul de penalizare a cuantumului pensiei este fix de 0,75% pentru fiecare lun de anticipare, ceea ce poate conduce la o penalizare maxim de 45% din cuantumul pensiei pentru limit de vrst. Legislatia anterioar prevedea procente diferentiate, cuprinse ntre 0,5% si 0,50%, iar penalizarea maxim ajungea la 30%. Penalizarea se aplic pn la la ndeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limit de vrst.

Reglementari noi

CJP Vaslui revine cu o serie de precizri referitoare la pensia anticipat si anticipat partial, dat fiind atentia deosebit acordat acestor categorii de pensie si complexitt ii normelor legale. La data ndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limit de vrst, pensia anticipat partial se transform n pensie pentru limit de vrst si se recalculeaz prin eliminarea diminurii si prin adugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate n perioada de suspendare a pltii pensiei anticipate partiale. Pensia anticipat ori pensia anticipat partial se transform din oficiu, n pensie pentru limit de vrst, care se acord ncepnd cu data ndeplinirii conditiilor privind vrsta standard de pensionare sau vrsta standard redus, conform prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limit de vrst.

3 COMENTARII

  1. Fara reprosuri, dar cateva corectii se impun : Legea este 263/2010, iar diferentierea intre 05,% si 0,50% NU EXISTA e una si aceiasi valoare, insa diminuarea maxima era intr-adevar de 30% deoarece in vechea lege contau si anii munciti peste stagiul complet de cotizare, ceea ce acum nu mai e valabil;
    Pentru Anna: La Casa de Pensii Publice se poate plati vechime prin Contract de Asigurare Sociala ptr care valoarea minima lunara este de 223 lei; Pentru mai multe detalii intra pe http://www.pensiata.ro

  2. Ar trebui sa reveniti cu detalii in Legea Pensionarii.
    In care si ce conditii ,cetatenii romani care muncesc in strainatate pot cotiza la fondul de pensii ?Dupa legislatia actuala care este stadiul minim de cotizare ?La Casa Judeteana de Pensii se pot incheia angajamente de plata prin reprezentant ?
    Ocupati va cu responsabilitate si de viitorul celor de pana la 50 ani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.