S-a dublat numarul somerilor comunitari!

Somajul comunitar creste n rndul vasluienilor care lucreaz n Europa. Dac anul trecut au fost indemnizate 100 de persoane, n acest an, 180 de muncitori au solicitat formulare pentru obtinerea ajutorului de somaj. Cei mai multi someri comunitari provin din tri precum Italia si Spania.

n cursul acestui an, 180 de vasluieni care muncesc n Uniunea European (UE) au aplicat formularele necesare pentru obtinerea somajului cumunitar. n aceast perioad, Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui a eliberat 57 de formulare E 301 si 123 de formuare E 302. Dac facem comparatie cu anul trecut, cnd 100 de beneficiari au primit asistent n trile comunitare, numrul beneficiarilor aprope s-a dublat. Principalele state n care se pltesc prestatiile sociale sunt Spania si Italia, unde triesc cele mai importante comunitt i de cetteni din judetul Vaslui. n functie de perioada de stagiu, valoarea unei indemnizatii de somaj poate ajunge pn la suma de 1.000 euro. Formularul de tipul E 301 este cerut de o persoan care lucreaz n strintate ntr-o tar UE si achit contributii la fondul de somaj. n conditiile n care muncitorul lucreaz o perioad si i nceteaz contractul de munc, dar fr a avea vechimea suficient pentru a obtine somaj, acesta poate solicita prin formularul E 301 s i se transmit vechimea din tar. Astfel, AJOFM Vaslui transmite perioada de vechime lucrat n tar care, cumulat cu cea lucrat n strintate, s i dea dreptul muncitorului migrant la indemnizatia de somaj. Formularul E 302 este folosit pentru verificarea de ctre AJOFM dac un cettean primeste ajutor de somaj n tar. Aceast certificare i foloseste muncitorului migrant pentru a solicita somaj n tara unde lucreaz si are domiciliul.

Someri cu acte n regula

De la 1 ianuarie 2007, odat cu aderarea Romniei la UE, lucrtorilor migranti romni li se vor aplica prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr. 1408/71 cu privire la coordonarea sistemelor de securitate social pentru persoanele angajate, lucrtorii independenti si membrii familiilor acestora, care se deplaseaz n interiorul Comunittii Europene. Deschiderea, durata si mentinerea dreptului la indemnizatia de somaj acordat lucrtorilor migranti vor fi subordonate principiilor generale impuse de regulamentele comunitare privind coordonarea legislatiilor de securitate social. Politica comunitar n domeniu urmreste ca lucrtorul migrant, cettean sau rezident al unui stat membru, care circul n interiorul UE, s beneficieze de protectie social corepunztoare n situatie de somaj. Conform legislatiei n materie de somaj din Romnia, stagiul minim de cotizare care trebuie realizat pentru deschiderea dreptului este de 12 luni, n ultimele 24 de luni care preced cererea pentru acordarea indemnizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.