Circa 50.000 de porci sarbatoresc Ignatul

n prag de srbtori, vasluienii au n gospodriile proprii circa 80.000 de porci. Cu o greutate medie cuprins ntre 110 si 120 kilograme, circa 50.000 de dolofani sunt numai buni de tiat. Pe lng oferta din belsug, salvarea vasluienilor vine de la agricultura de subzistent. Familiile de la sate si aprovizioneaz vrtos rudele de la oras, astfel nct, cel putin pentru perioada imediat urmtoare, 200.000 de vasluieni au asigurat necesarul de carne.

Pentru srbtorile de Crciun si Revelion, vasluienii au la dispozitie o armat de porci ngrsati. La aceast dat, n gospodriile individuale din judet exist un efectiv de aproximativ 80.000 de porcine. Din numrul total de porcine existent, circa 50.000 de capete au o greutate ntre 110 – 120 kilograme si sunt destinate sacrificrii. Dac la aceast ofert mai adugm si marfa procesat n sistem industrial si scoas la vnzare n magazinele din centrele urbane din judet, cantitatea de carne de porc acoper integral cererea de pe piata local. Miklos Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie Vaslui, a precizat c n jur de 25.000 de porcine sunt sacrificate n gospodrii pentru consumul propriu. n conditiile n care 36% din familiile din judet locuiesc n mediul rural, agricultura de subzistent se dovedeste a fi extrem de eficient. Practic, familiile de la tar asigur necesarul de carne si pentru rudele de la oras, astfel nct circa 200.000 de vasluieni au produsele traditionale pe masa de Crciun. Pentru restul populatiei care se aprovizioneaz din comert, bunstarea din frigidere depinde de grosimea portofelului. La aceast dat, n magazinele din pietele jude- tului, un kilogram de pulp de porc se vinde cu 160 – 180 de lei, n timp ce kilogramul de porc n viu cost ntre 65 – 70 de lei.

Liber la export

Surprusul de porcine de la nivelul judetului Vaslui, n special cel din fermele industriale, va putea fi orientat ctre export. ncepnd cu data de 1 ianuarie 2012, Romnia va putea exporta carne de porc n trile Uniunii Europene, decizia fiind aprobat n unanimitate de statele membre. „n urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinar, am obtinut acordul statelor membre n Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc n trile comunitare, ncepnd cu 1 ianuarie 2012. Sperm ca, pn la sfrsitul anului, decizia s fie publicat n Jurnalul oficial al Comisiei Europene”, a declarat Radu Roatis, presedintele Autorittii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Ridicarea acestei bariere comerciale impuse Romniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, n primul an de export, ntre 600 de milioane si un miliard de euro, potrivit aprecierilor fcute de reprezentantii industriei autohtone a crnii. Livrrile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romnesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, ntruct Romnia folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.