Ajutoarele de ncalzire, verificate la snge!

lemnePrimriile si Inspectia Social au declansat actiunea Cu cererile curate, pe segmentul ajutoarelor de nclzire. ncepnd de astzi, 2.000 de familii din judetul Vaslui vor trebui s probeze c declaratiile date pe propria rspundere corespund cu realitatea. n total, anchetele sociale vizeaz 19.546 de beneficiari de subventii pentru nclzire. Familiile care au declarat date eronate risc amenzi ntre 200 si 1.000 lei si, totodat, declansarea cercetrii penale.

Familiile si persoanele singure care au solicitat ajutoare pentru nclzire vor intra n focul inspectiilor sociale. ncepnd de astzi, un prim val de controale vizeaz un numr de 2.000 de familii de la nivelul judetului Vaslui. Primarii vor trebui s efectueze anchete sociale, prin care s se stabileas dac datele trecute n declarat iile pe propria rspundere corespund cu realitatea. Nechita Mitrita, sef serviciu n cadrul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui, a precizat c, pn la data de 1 ianuarie 2012, primarii vor trebui s comunice rezultatele anchetelor. n cazurile n care se constat nereguli, primarii vor trebui s recupereze sumele acordate, s sisteze plata ajutoarelor, s acorde amenzi sau s solicite nceperea urmririi penale. Dup finalizarea anchetelor sociale, Inspectia Social va realiza verificri privind veridicitatea informatiilor din anchetele fcute de primari, prin investigatii la domiciliul beneficiarilor. „n acest an, beneficiarii au depus la dosar doar o cerere si declaratia pe proprie rspundere. Anchetele sociale vor trebui s stabileasc dac datele trecute n cerere corespund cu cererea de la Registrul Agricol, bunurile din gospodria individual, veniturile realizate din salarii, pensii etc.”, a spus Nechita Mitrita. Listele cu familile care vor fi verificate sunt ntocmite nominal de ctre AJPS Vaslui si vizeaz, n mod special, cazurile vulnerabile. Spre exemplu, multe familii care au solicitat ajutoare de pentru nclzire cu gaze naturale si energie termic au declarat venituri lunare zero. Din totalul de 32.576 de beneficiari de ajutoare, pentru 19.546 de familii vor fi realizate anchete sociale, pn la data de 1 noiembrie 2012.

Amenzi si dosare penale

Familiile care au fcut declaratii pe propria rspundere eronate vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse ntre 200 si 1.000 de lei. Sanctiunile vor fi aplicate de ctre autorittile locale si Inspectia Social. De asemenea, n urma finalizrii anchetei sociale, primarul poate solicita organelor competente nceperea urmririi penale. Declararea unui numr mai mare de membri de familie sau venituri mai mici, n scopul de a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiunea de fals, uz de fals si nselciune si se pedepseste potrivit dispozitiilor Codului Penal. La completarea cererii pe propria rspundere, titularul are obligatia de a completa corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute.

Ajutoare tot mai putine

Conform datelor centralizate de AJPS Vaslui, pentru sezonul rece 2011 – 2012, au formulat cereri de acordare a ajutoarelor pentru nclzire 32.576 de beneficiari. Din acest total, 22.911 beneficiari vor primi subventii pentru nclzirea cu lemne, primria Pungesti fiind singura autoritate local care nu a depus la termenul legal lista cu familiile care vor beneficia de sprijin financiar. La gaze naturale vor primi ajutoare 8.910 beneficiari: Brlad – 4.647; Vaslui – 3.319; Husi – 891; Negresti – 37; Muntenii de Jos – 20. Pentru ajutoarele de nclzire cu energie termic vor primi subventii 449 beneficiari din Vaslui, 205 beneficiari din Brlad si 101 beneficiari din Husi. n cursul iernii trecute, 26.406 de familii si persoane singure au primit ajutoare pentru nclzirea cu lemne, 9.786 de beneficiari pentru nclzirea cu gaze naturale si 1.181 beneficiari pentru nclzirea locuintei cu energie termic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.