Constitutia contribuabililor inactivi

Directia General a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui informeaz contribuabilii c ANAF a elaborat un proiect de act normativ pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art. 781 alin.(1) din Codul de procedur fiscal, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Prin Ordonanta Guvernului nr. 29/2011, au fost aduse modificri Codului de procedur fiscal prin introducerea, dup art. 78, a unui nou articol, articolul 78’1, „Registrul contribuabililor inactivi/reactivati”, prin care au fost aduse modificri reglementrilor aplicabile pentru declararea contribuabililor inactivi. Potrivit noilor prevederi, declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora se fac de ctre organul fiscal, prin decizie emis conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscal (ANAF), care se comunic contribuabilului. Totodat, contribuabilii declarati inactivi se reactiveaz dac ndeplinesc, cumulativ, urmtoarele conditii: si ndeplinesc toate obligatiile declarative prevzute de lege, si ndeplinesc toate obligatiile de plat iar organele fiscale au constatat c functioneaz la domiciliul fiscal declarat. Ori de cte ori se constat c un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anuleaz decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut.

Registrul contribuabililor reactivati

n ce priveste Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, acesta se organizeaz la nivelul ANAF, este public si se afiseaz pe site-ul institutiei. Decizia de declarare n inactivitate/ reactivare emis de organul fiscal produce efecte fat de terti de la data nscrierii n registrul mentionat. Avnd n vedere modificrile legislative mentionate, a fost elaborat Ordinul presedintelui ANAF nr. 3347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art. 781 alin. (1) din Codul de procedur fiscal, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, care reglementeaz fluxurile aplicabile att pentru declararea de ctre organele fiscale a contribuabililor inactivi, potrivit conditiilor prevzute la art. 78’1 alin. (1) lit. a) din Codul de procedur fiscal, ct si cele pentru ndreptarea erorilor materiale si pentru reactivarea contribuabililor declarati inactivi. Prin proiectul de ordin se propun urmtoarele: ntocmirea si comunicarea, de ctre compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal n a crui evident este nregistrat contribuabilul, pe baza documentatiei transmise de organul de inspectie fiscal competent, a deciziilor privind inactivarea, reactivarea si ndreptarea erorilor materiale n cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit conditiilor prevzute la art. 78’1 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul de procedur fiscal; depunerea cererilor de reactivare sau de ndreptare a erorilor materiale, de ctre contribuabili, la organele fiscale n a cror evident acestia sunt nregistrati, inclusiv n cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 78’1 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul de procedur fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.