Veterinarii atentioneaza: carne de porc, doar din unitatile specializate

Mentinerea snttii populatiei, n special n perioada urmtoare si a srbtorilor de iarn, este una din priorittile Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui. n acest sens, directia vasluian a revizuit si reactualizat un program de msuri pe care angajatii institutiei le vor pune n practic ct de curnd. Astfel, se vor intensifica verificrile n toate unittile de pe raza judetului care produc, prelucreaz, depoziteaz, transport si comercializeaz produse de origine animal. De asemenea, inspectorii DSVSA Vaslui nu vor admite pentru tiere dect animalele sntoase si cele nsotite de documentele prevzute de legislatia sanitarveterinar n vigoare (certificate sanitar-veterinare, bilete de adeverire a propriettii). Carnea provenit de la toate animalele care vor ndeplini aceste criterii si care va „trece” de examenele de microscopice va fi inscriptionat cu o „marc de sntate”. De asemenea, se intentioneaz si verificarea conditiilor de depozitare pentru carne si alte produse de origine animal din unittile de desfacere si nu se vor admite la vnzare dect acele produse care sunt nsotite de documente corespunztoare. Pentru ducerea la ndeplinire a tuturor acestor obiective, conducerea directiei vasluiene a hotrt organizarea unor cursuri de instruire a personalului sanitarveterinar, att din punct de vedere teoretic, ct si practic. S-a mai dispus si instituirea de puncte de lucru la nivelul fiecrui dispensare sanitar-veterinar din mediul urban si rural. „Facem apel nc o dat ctre toti locuitorii judetului Vaslui s se aprovizioneze cu carne si produse din carne numai din unitti specializate si autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. n cazul sacrificrilor traditionale de porcine, cettenii sunt sftuiti s consume carne sau produse din carne numai dup ce s-au prezentat la medicul veterinar cu probe n vederea efecturii examenului trichineloscopic si au primit aviz favorabil n vederea consumului. De asemenea, mai recomandm s se evite cumprarea de carne si produse din carne de la furnizori clandestini sau din locuri neamenajate si neautorizate. Ne referim aici la portbagajele autoturismelor sau la scrile de bloc, locuri preferate de unii asa-zisi vnztori de carne pentru a-si vinde marfa”, ne-a precizat medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. De mentionat c, de la 1 noiembrie, examenul trichineloscopic se efectueaz contra cost pentru toat lumea. Suma de 10 lei, ce va fi ns perceput pentru fiecare prob analizat, nu reprezint ns aproape nimic comparativ cu riscurile la care se expun cei care vor consuma carne de porc neverificat trichineloscopic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.