Prin scoli bate… varsatul de vnt!

Patru cazuri de varicel (boal cunoscut n popor sub numele de vrsat de vnt) la Scoala nr. 8 si unul la Grdinita nr. 9, ambele din Brlad, au pus pe jar autorittile sanitare vasluiene, care au luat si primele msuri pentru ca boala, extrem de contagioas, s nu se extind. Izbucnirea unui focar de varicel ar ridica la patru numrul focarelor de varicel identificate n unittile de nvtmnt din judetul Vaslui de la nceputul acestui an scolar.

n scolile din judet au aprut primele cazuri de varicel din sezonul rece, mai nti la Scoala nr. 8 Brlad, unde s-au mbolnvit patru copii. Ieri, asistenta medical a Grdinitei nr. 9 Brlad a descoperit simptomele specifice bolii la un prescolar. Toate cazurile au fost raportate Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui, care, prin compartimentul de epidemiologie, a luat msurile ce se impun pentru a tine sub control boala. Nu putem vorbi de focare de infectie dect dac este vorba de cel putin cinci cazuri de mbolnvire. Dar de la nceputul anului scolar n curs au fost semnalate pn acum trei focare de varicel cu 72 de cazuri. Primul focar, cu 34 de cazuri, a izbucnit la scoala din Rafaila, n al doilea am nregistrat 9 cazuri la scoala din Viisoara si cel deal treila, cu 29 de cazuri, la Grdinita nr. 5 din Vaslui, a precizat dr. Luminita Costache, directorul medical al DSP Vaslui. Varicela, cunoscut si sub denumirea popular de vrsat de vnt, este o boal infectioas eruptiv acut generalizat, provocat de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vrsta copilriei, iar boala poate dura n jur de o sptmn. Poate aprea n oricare perioad a anului, mai frecvent iarna si primvara. Virusul cauzant se transmite doar de la persoan la persoan prin contact direct cu leziunile cutanate sau pe cale aerian, la expulzarea prin tuse sau strnut. Perioada de incubare pn la aparitia primelor simptome este de 2-3 sptmni. Bolnavul este contagios aproximativ de la 2 zile nainte de aparitia eruptiilor pn la 5 zile dup. Varicela este foarte contagioas, n sensul c un bolnav n cas presupune o posibilitate de 80- 90% ca persoanele din familie susceptibile a contracta boala vor sfrsi prin a se contagia. Varicela se vindec sau dispare n 7-10 zile si genereaz imunitate permanent.

2 COMENTARII

  1. nu are nici o importanta realitatea si adevarul , ochiul vigilent al ,,adevaratilor , marilor ”ziaristi , reporteri , care depisteaza focarele de varicela cu 5 amarate de cazuri , si le trec sub tacere pe cele cu 18 cazuri cum ar fi gradinita cu program prelungit nr. 9 Barlad , ce sa fie ce sa fie ? orbul gainilor sau culoarea politica, sau poate gura de mahala ?…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.