nghetarea pensiilor paveaza drumul spre cimitir

Pensionarii vasluieni i-au adresat o scrisoare lui Traian Bsescu, presedintele Romniei, prin care l roag s dea o mn de ajutor persoanelor n vrst. Btrnii l avertizeaz pe seful statului c msurile de austeritate au transformat viata acestora ntr-un calvar. Practic, intentia de nghetare a cuntumului pensiilor n anul 2012 condamn pensionarii s fac fat cerintelor zilnice cu pensii la nivelul celor din octombrie 2009. Mai mult, scderea puterii de cumprare are efecte extrem de negativ si ca urmare a cresterii costurilor utilittilor pe timp de iarn si a preturilor la alimente. „V adresm rugmintea, domnule presedinte, s folositi prerogativele naltei dumneavoastr functii si s cereti Guvernului s ia msuri pentru: ncetarea inducerii n constiinta public, prin declaratii ale unor demnitari cu rang nalt, a ideii c pensionarii reprezint o povar pentru Romnia si c plata pensiilor reprezint o dram greu de rezolvat; obligarea demnitarilor s nu mai fac declaratii referitoare la msuri care vizeaz pensionarii, care nu sunt n intentia Guvernului, evitndu-se, astfel, crearea unor nedorite tensiuni; respectarea si aplicarea prevederilor art. 102 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; interzicerea msurilor care oblig pensionarii s achite costul serviciilor medicale de care au nevoie n putinii ani de viat pe care i mai au de trit”, se arat n scrisoare. Dup ce i reamintesc presedintelui c „statul datoreaz pensionarilor pensia pentru care ei au pltit n ntreaga lor perioad activ”, pensionarii si exprim speranta c solicitrile lor vor primi un rspuns favorabil din partea Administratiei Prezidentiale.

Mor cu zile

Lipsa banilor, bolile si foamea secer lunar viata a sute de pensionari din judetul Vaslui. Cu ct se strnge surubul si cuantumul pensiei nu mai acoper nevoile de strict necesitate, cu att rata mortalittii creste. Ion Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor Vaslui, spune c rata mortalittii n rndul pensionarilor a crescut sau a sczut n functie cuantumul pensiei. n perioadele n care au fost majorate si puterea de cumprare s-a mentinut, s-a observat o prelungire a vietii celor iesiti la pensie. „Numai n primele zece luni ale acestui an au decedat 3.631 de btrni, cam cti locuitori sunt ntr-o comun mare. Nu ne ajunge pensia pe perioada de iarn. Foarte multi pensionari renunt la medicamente si oamenii mor pentru c efectiv nu au bani” a spus Ion Stamate.

Miting n fata Guvernului

Martea viitoare, o delegatie format din 16 pensionari din judetul Vaslui va participa la un miting de protest de Piata Victoriei. Principala doleant a pensionarilor este respectarea legislatiei n vigoare si indexarea pensiilor cu 50% din valoarea inflatiei si 50% din salariu mediu brut pe economie. Persoanele n vrst mai solicit Guvernului anularea impozitului de 5,5% pentru fondul unic de sntate. Pentru o ct mai bun informare a pensionarilor, n principalele centre urbane si n comunitt ile rurale au fost distribuiti mii de fluturasi, prin care li se cere pensionarilor s ia atitudine. „Pensionari! Cereti guvernantilor s aplice prevederile art. 102 din Legea 263/2010, aprobat de Parlament, si s indexeze pensile! Sunteti printii si bunicii lor. Cereti-le s nu v amrasc anii pe care i mai aveti de trit!”, este mesajul scris pe acesti fluturasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.