ANAF-ul face ordine n rndul contribuabililor

Directia General a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui aduce la cunostint faptul c, n Monitorul Oficial al Romniei partea I nr. 754/26,10,2011, a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 3347/ 2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art.781, alin.1), lit.a) din Codul de Procedur Fiscal. Ordinul vizeaz si aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Prin acest ordin au fost aprobate procedurile privind declararea contribuabililor inactivi, de reactivare a contribuabililor declarati inactivi, de ndreptare a erorilor materiale, de scoatere din evident a contribuabililor declarati inactivi a contribuabililor radiati. Pn n momentul intrrii n vigoare a noilor prevederi, contribuabilii erau declarati inactivi prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscal (ANAF). Potrivit actului normativ mentionat, declararea contribuabililor inctivi, precum si reactivarea acestora se fac de ctre organul fiscal, prin decizie, emis conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui al presedintelui ANAF, care se comunic contribuabilului. n evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt nscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice entitti fr personalitate juridic care se afl n una dintre urmtoarele situatii: nu si ndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativ prev- zut de lege, se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia, organele fiscale au constatat c nu functioneaz la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui ANAF. Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaz dac ndeplinesc, cumulativ, urmtoarele conditii: si ndeplinesc toate obligatiile declarative prevzute de lege, si ndeplinesc toate obligatiile de plat, organele fiscale au constatat c func- tioneaz la domiciliul fiscal declarat.

Reactivarea contribuabililor insolventi

Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei n form simplificat, contribuabilii care au intrat n faliment sau contribuabilii pentru care sa pronuntat ori a fost adoptat o hotrre de dizolvare se reactiveaz de organul fiscal, la cererea acestora, dup ndeplinirea obligatiilor declarative. Ori de cte ori se constat c un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anuleaz decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut. ANAF organizeaz evidenta contribuabililor declarati inactivi/reactivati n cadrul Registrului contribuabililor inactivi/ reactivati, care contine datele de identificare a contribuabilului, data declarrii ca inactiv a contribuabilului, data reactiv rii, denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare n inactivitate/ reactivare, alte mentiuni. Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaz pe site-ul ANAF. nscrierea n registrul contribuabililor inactivi/reactivati se face de ctre organul fiscal emitent, dup comunicarea deciziei de declarare n inactivitate/ reactivare, n termen de cel mult 3 zile de la data comunicrii. Decizia de declarare n inactivitate/ reactivare produce efecte fat de terti de la data nscrierii n registrul contribuabililor inactivi/reactivati.

Starea de inactivitate, nscrisa n cazierul fiscal

Starea de inactivitate fiscal este nscris n cazierul fiscal al contribuabilului si n cel al reprezentantului legal al contribuabilului. Starea de inactivitate fiscal rmne nscris n cazierul fiscal pn la: data reactivrii contribuabilului, dac contribuabilul a fost declarat inactiv ca urmare a nendeplinirii pe parcursul unui semestru calendaristic a nici unei obligatii declarative prevzute de lege, data mplinirii unui termen de 3 luni de la data reactivrii, dac contribuabilul a fost declarat inactiv ca urmare a sustragerii de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia ori a faptului c nu functioneaz la domiciliul fiscal declarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.