Buletinul de sat, finantat cu 40.000 de euro

Sute de tineri vasluieni sunt pregtiti s dea lovitura vietii lor. Dup ce prima de intalare a tinerilor fermieri a fost majorat de la 25.000 la 40.000 de euro, interesul acestora pentru afaceri a crescut exponential. ncepnd de luni, ntreprinztorii si vor putea depune proiectele n cadrul unei noi sesiuni. Judetul Vaslui are cstigate deja documentatii de peste patru milioane de euro, din care un milion de euro a intrat, deja, n conturile beneficiarilor.

n perioada 28 noiembrie 2011 – 13 ianuarie 2012, se desfsoar o nou sesiune de depunere a proiectelor pe Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Virgil Cadr, directorul Oficiului Judetean de Plti pentru Dezvoltare Rural si Pescuit Vaslui, a precizat c interesul pentru aceast msur este extrem de ridicat. „Din datele pe care le avem pn acum, putem afirma c vor fi depuse foarte multe proiecte. Interesul este cu att mai mare cu ct valorea primei de instalare pentru tinerii fermieri a crescut considerabil”, a spus Virgil Cadr. Pn la aceast dat, judetul Vaslui are declarate eligibile pentru finantare peste 200 de proiecte, cu o medie de 20.000 de euro pe proiect. Un prim lot de 83 de tineri vasluieni au semnat contractele de finantare pentru proiectele europene cstigate. La parafarea documentatiilor, conductorii de ferme au ncasat 60% din valoarea fondurilor europene nerambursabile sut la sut. n total, tinerii care s-au instalat n fruntea unor societti agricole au primit n conturi circa un million de euro. Restul banilor aferenti dosarelor selectate vor fi primiti pe durata derulrii planurilor de afaceri. Sectoarele de activitate unde tinerii au reusit s-si pun pe picioare o ferm sunt cultura mare, zootehnia, apicultura. Subventiile au fost folosite si pentru constructia de solarii sau achizitionarea de utilaje agricole.

40.000 de euro de proiect

Tinerii vasluieni care doresc s nceap o afacere n domeniul agricol primesc vesti foarte bune. Comisia European (CE) este de acord cu propunerea Romniei de crestere a valorii primei de instalare pentru tinerii fermieri. Astfel, Comisia a acceptat propunerea Romniei de modificare a Msurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, si anume cresterea valorii primei de instalare pentru tinerii fermieri de la 25.000 la 40.000 de euro. Reprezentant ii europeni au fost de acord si cu modificarea nivelului minim de pregtire al acestora. Agentia de Plti pentru Dezvoltare Rural si Pescuit (APDRP) a publicat Ghidul Solicitantului n form final pentru msura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul PNDR. Fondurile totale alocate Msurii 112 prin FEADR sunt de 337.221.484 euro, din care contributia Guvernului Romniei – 20% si contribut ia Uniunii Europene – 80%. Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt disponibile fonduri nerambursabile care pot fi accesate pn n 2013.

Beneficiarii banilor

Beneficiarii eligibili pentru Msura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” sunt fermierii n vrst de pn la 40 de ani, persoane fizice sau juridice, care practic n principal activitti agricole si a cror exploatat ie agricol are o dimensiune economic cuprins ntre 6 si 40 UDE, este situat pe teritoriul trii si este nregistrat n Registrul fermelor/Registrul agricol. Instalarea tinerilor fermieri reprezint activitatea de nfiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arend/concesionare a unei exploatat ii agricole ntre 6 – 40 UDE, pentru prima dat n calitate de conduc- tor/sef de exploatatie. Solicitantul trebuie s depun Cererea de Finantare pentru solicitarea sprijinului de instalare n maxim 12 luni de la data nfiintrii si/sau prelurii prin transfer de proprietate si/sau arend/ concesionare a exploatatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.