Veniturile si cheltuielile populatiei n trimestrul doi au crescut usor fata de trimestrul anterior

Potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistic (INS), veniturile totale medii lunare ale unei gospodrii au fost n trimestrul al doilea de 2.408 lei, n crestere cu 90 de lei comparativ cu primul trimestru, iar cheltuielile au crescut cu 61 lei, la 2.159 lei.

n primele trei luni, veniturile totale medii lunare au fost de 2.318 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.098 lei. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, n perioada aprilie-iunie, veniturile totale medii lunare au reprezentat, n termeni nominali, 2.408 lei pe gospodrie si 835 lei pe persoan. Veniturile bnesti au fost, n medie, de 1.994 lei lunar pe gospodrie (692 lei pe persoan), iar veniturile n natur de 414 lei lunar pe gospodrie (143 lei pe persoan). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai important surs de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodriilor n trimestrul nti, respectiv 48,6% n trimestrul al doilea). La formarea veniturilor totale ale gospod- riilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (24%, n scdere cu 0,9 puncte procentuale fat de primele trei luni), veniturile din agricultur cu 4%, veniturile din activitti neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vnzri de active din patrimoniul gospod riei cu 1,8%. O pondere important detin si veniturile n natur (17,2%), n principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,4%). Diferente de nivel si, mai ales, de structur ntre veniturile gospodriilor s-au nregistrat n functie de mediul de rezident. n trimestrul al doilea, veniturile totale medii pe o gospodrie din mediul urban au fost cu 27,2% mai mari dect ale gospodriilor din mediul rural si cu 10,2% mai mari fat de ansamblul gospodriilor. n urban, veniturile gospodriilor au provenit n proportie de 62,3% din salarii, n crestere de la 60,6% n trimestrul anterior, de 23,5% din prestatii sociale, fat de 24%, si de 8,1% din venituri n natur, n scdere de la 9,2% n ianuarie-martie. n rural, principala surs a veniturilor gospodriilor a reprezentat-o productia agricol, care a asigurat 40,9% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,1% din totalul veniturilor) a fost format de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile b- nesti din agricultur asigurnd 9,8% din veniturile gospod riilor din mediul rural. O contributie important la formarea veniturilor gospodriilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (24,9%) si celor salariale (25,7%). Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, n trimestrul al doilea, n medie, de 2.159 lei lunar pe gospodrie (749 lei pe persoan) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale, pondere n scdere usoar fat de trimestrul anterior, cnd a fost de 90,5%. Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodrii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile ctre administratia public si privat si ctre bugetele asigurrilor sociale, sub forma impozitelor, contribut iilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodriei (hrana animalelor si psrilor, plata muncii pentru productia gospodriei, produse pentru nsmntat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumprarea sau constructia de locuinte, cumprarea de terenuri si echipament necesar productiei gospodriei, cumprarea de actiuni etc. detin o pondere foarte mic n cheltuielile totale ale gospodriilor populatiei. Unele particularitti n ceea ce priveste mrimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezident. Astfel, n timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodrie, este mai mare n urban fat de rural cu 444 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 39 lei. Aceasta deriv din faptul c, n rural, 42,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezint contravaloarea consumului din resurse proprii. n urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar. Conform clasificrii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si buturile nealcoolice au detinut, n perioada analizat, n medie, 43,3% din consumul gospod- riilor, n crestere cu 1,3 puncte procentuale fat de primul trimestru al anului. O component a consumului, cu pondere relativ mare n cheltuieli, este legat de locuint (ap, energie electric si termic, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si ntretinerea locuintei). n trimestrul doi, acesteia i s-a alocat din cheltuielile totale de consum 19,3%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (15,3%) a fost absorbit de consumul de utilitti necesare functionrii si nclzirii locuint ei (ap, energie electric si termic, gaze naturale si alti combustibili). La polul opus sau situat cheltuielile efectuate de gospodrii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,3%) si cele pentru educatie (0,7%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.