Nimic fara Dumnezeu… dar nici fara Primarie!

De mai bine de doi ani de zile, pentru a putea ridica o nou biseric n oras, zeci de de oameni din partea de nord a Brladului asteapt cu nfrigurare o amrt de hrtie de la Primrie. Pn acum, oamenii au au cheltuit din buzunarele proprii aproape 200 de milioane lei vechi pe tot felul de proiecte si avize, numai c municipalitatea nu vrea si pace s si dea acceptul pentru nceperea lucrrilor. nsusi Episcopul Husilor, Corneliu Brldeanu, a promis c va sustine ridicarea lcasului de cult, cu conditia s se obtin toate actele necesare. Cu toate acestea, prietenia primarului Constantin Constantinescu cu Episcopul nu a functionat. Parohul viitoarei biserici a preferat s lase oamenii s vorbeasc n locul su, el nedorind s comenteze cazul.

Eforturile financiare a zeci de oameni din zona de nord a Brladului sau dus pe apa smbetei. Acestia au pus mn de la mn, asa cum face orice crestin, si au ncercat s ridice un lcas de cult, avnd n vedere c n zona lor nu exist unul. Prin urmare, preotul paroh a primit initial o aprobare de a ridica o capel. Ulterior, n 2008, acesta a primit o sponsorizare care i-a permis s mreasc suprafata capelei. Enoriasii au venit apoi cu ideea s se construiasc o biseric n toat regula, mai ales c terenul exista. Prin urmare, a fost ntocmit un proiect, s-au fcut zeci si zeci de alte documente, s-au obtinut avize de peste tot, urmnd ca ultimul pas s fie fcut la Primria Brlad, acolo de unde mai trebuia obtinut un aviz favorabil pentru ca initiativa s poat ajunge pe masa consilierilor locali.

Numai ca…

Oamenii care s-au ocupat, alturi de preot, de toat documentatia, si vorbim aici despre un dosar de dimensiuni impresionante, spun c, pn s ajung la primrie, au cheltuit circa 200 de milioane lei vechi cu actele n cauz. Si cnd toate preau rezolvate… „A fost vorba despre un metru de pmnt. Att! Constructia urma s se ntind cu un metru mai mult fat de ct are ngrdit acum parohia. Nu era niciun capt de tar, pentru c noi, de la bun nceput, nu am vrut s deranjm, motiv pentru care am cerut acceptul tuturor vecinilor. Toti au fost de acord. Numai de la Primrie nu s-a vrut si pace. Au trecut aproape trei ani de cnd tot ncercm s gsim ntelegere. Dar nu se vrea!”, a spus revoltat unul din initiatorii proiectului. Altii, n schimb, sustin c primarul Constantin Constantinescu este cel care nu ar fi vrut si pace nc o biseric n zon, avnd n vedere c aceasta urma a se ridica la o distant relativ mic de cea pe care o construieste edilul sef, de ctiva ani buni. Pe urm, mai este si problema enoriasilor din nordul orasului, care s-ar fi ndreptat, evident, ctre cea mai apropiat parohie, n spet cea care se vrea a fi construit. „Nu este nicio problem de discutat n acest moment. Noi avem datoria s mai ncercm o dat si nc o dat. Nu comentez mai mult!”, a fost tot ce a spus preotul paroh. Am ncercat s obtinem mai multe infornmatii de la serviciile de specialitate ale Primriei Brlad, unde proiectul s-a mpotmolit. Evident, cei responsabili nu au vorbit fr acceptul primarului si multi chiar nu si mai amintesc de acesta. Totusi, o parte din angajatii institutiei au dat dovad c au memorie bun si au „scpat” cteva informatii interesante. Potrivit acestora, este foarte posibil ca biserica despre care facem vorbire s nu fi primit pn acum acceptul municipalitt ii exclusiv din cauza antipatiei edilului sef fat de un fost candidat la Primria Brlad, n spet Constantin Stoica, acelasi care, aveam s aflm ulterior, a fcut donatia cu ajutorul creia capela a putut fi extins si modernizat. C preotul este un gospodar prin definitie o spun chiar oamenii, unii dintre ei stiind sigur cte nopti si-a pierdut prelatul cu calculele si cu hriile necesare ridicrii bisericii. „Am avut la un moment dat si sprijin de la Episcopie. Eu stiu sigur, fiindc asa ne-a spus printele! Cu toate acestea, proiectul nu trece de primrie si nu putem obtine hotrrea de Consiliu Local. Am pierdut bani pn acum, sume importante. Iar acum ni se spune c avizele nu mai sunt valabile. Nu e btaie de joc? Unde e frica de Dumnezeu?”, a ncheiat un alt enorias.

6 COMENTARII

  1. Este pacat ca un preot sa incerce sa-si rezolve problemele proprii prin intermediul enoriasilor. Nu cred ca primarul este usa de biserica, dar nu este normal ca acei oameni credinciosi si cu frica de Dumnezeu sa-l defaimeze. El a facut o biserica, da probabil prin donatii, cine ne da dreptul sa aruncam cu pietra? Parinte esti purtatorul de cuvint al lui Dumnezeu nu Dumnezeu.

  2. Pai daca biserica Primarului merge atat de greu cum va inchipuiti ca o sa mearga lucrarile inca unei biserici?Sunt cateva biserici in constructie in Barlad si mai sunt vreo 15 gata facute. Cate biserici vreti sa mai incepeti fara sa le terminati?Vreti sa va inchinati la nordul orasului?Aveti biserica la Spitalul de copii!Usor mai este sa incepi lucrari dar daca si Primarul abia, abia a facut-o pe a lui in atatia ani, cati ani va trebuie sa construiti voi alta, voi care in atata timp ati cheltuit 200 de milioane numai cu niste acte?

  3. RUSINE PRIMARE OAMENII AIA AU ADUNAT 200 MIL PENTR PROIECT IAR TIE NU TI CONVINE CE MOTIV AI? CREDINCIOSULE………… FA O TU DACA AI BANI. NU TI ESTE RUSINE NE CHINUIM SA ADUNAM BANI SI TU INTORCI PROIECTUL INAPOI PE BANII CUI? RUSINE TE M AI VOTAM NOI CEI DIN PAROHIE. PACAT DE PREOTUL CARE ESTE ACOLO OM CU SUFLET SI CREDINCIOS DEVOTAT BISERICII NU ARE MASINI SCUMPE, NICI VILA CA CEILALTI PREOTI DIN ORAS STA CU SOACRA D NULE PRIMAR STII. RUSINE SA TI FIE ,MA FA CI SA CRED CA NICI PE AIA DIN SPITAL NU AI FACUT O TU PERONAL. VEI PLATI PRIMARE

  4. Tov. Primar nici nu stie ce e aceea credinta. Ce vreti de la el aprobare? Au venit cu ceva pe langa hartiile alea pentru a primi aprobarea? Credinta lui e BANUL. In asta crede cel mai mult. Ma astept ca acest guru al Barladului, tov. Primar, sa aiba si represalii la aceasta atitudine care ii este potrivnica. Nu as vrea sa intreb si de unde are tov. primar fonduri pentru a ridica biserica „lui” pentru ca in 7-8 ani de cand s-a apucat se misca cam greu. Cred ca mai mult ia decat da.

  5. Aceasta e dovada ca primarul nostrue mare iubitor de biserica si de Dumnezeu! A facut propria biserica din spagi si acest lucru e de- dreptul marsav. Oare chiar nu i-e frica de Dumnezeu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.