Firmiturile portocalii au ajuns si la Vaslui

Guvernul d bani din Fondul de rezerv bugetar ctre un numr de 42 de primrii din judetul Vaslui. Cum-necum, iar se-ntmpl c marea majoritate a acestora sunt portocalii. Cele 190 de miliarde de lei vechi, o pictur n comparatie cu nevoile imediate ale administratiilor locale, merg n proportie de 74% ctre primarii PDL sau ctre cei cu simpatii declarate pentru partidul aflat la guvernare. Cu doar cteva exceptii, sumele primite sunt mici si foarte mici, ns, citite n cheie electoral, aceste ultime alocri pot fi interpretate ca un prim pas concret spre conturarea unui colegiu electoral n zona Husului…

Sptmna trecut, Guvernul anunta c va transfera 66,41 milioane lei ctre un numr de primrii cu situatii financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum si cheltuielile curente si de capital. Pe 17 octombrie, Hotrrea de Guvern a fost publicat n Monitorul Oficial, n anex fiind trecute toate cele 1.035 de unitti administrativ-teritoriale beneficiare. n urm cu dou sptmni, premierul Emil Boc i ceruse ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, s pregteasc o hotrre de guvern prin care primriile si administratiile locale cu „probleme” de functionare si datorii s fie sprijinite de Executiv pentru continuarea activittii. Ce a gndit seful MAI? Dect s fie acuzat c favorizeaz primriile PDL-ului, mai bine s-o recunoasc singur! Zis si fcut: ulterior, Igas a declarat c exist numeroase primrii care au acumulat datorii si au intrat n incapacitate de plat, preciznd c majoritatea sunt din zona PDL. Coincident… …sau nu, ct vreme un studiu prezentat n luna iunie anul trecut de ctre Institutul pentru Politici Publice (IPP) a indicat c peste 70% dintre primarii care au obtinut n 2009 bani din Fondul de rezerv al Guvernului apartin PDL. Cu toate acestea, Guvernul a sustinut de fiecare dat c fondurile nu au fost alocate pe criterii politice, ci n functie de stadiul investitiilor n derulare.

Picatura chinezeasca e portocalie

La nivelul judetului Vaslui, Guvernul a alocat din Fondul de rezerv bugetar suma de 19 milioane lei (190 de miliarde de lei vechi) ctre 42 de administratii locale, sumele variind ntre 10.000 lei (100 de milioane de lei vechi) si 300 de mii de lei (3 miliarde de lei vechi), recordul de „mrime” apartinnd comunei Iana. n alt ordine de idei, 31 din cele 42 de primrii sunt conduse de primari PDL sau de primari ai altor partide care cocheteaz cu PDL-ul, ceea ce confirm premisele exprimate de IPP, anume c alocrile din Fondul de rezerv al Guvernului sunt politice, 70% dintre administratii fiind portocalii. Primriile Brlad si Husi, conduse de primari teoretic PSD, dar practic PDL-isti (nc) fr acte, au primit 110 mii lei, respectiv 100 de mii de lei. Prin comparatie cu Iana, care a primit 300 de mii de lei, sumele par mici, semnnd mai degrab cu un „bonus”, fie acesta si guvernamental.

Un nou colegiu?!

Cele 42 de primrii sunt rsfirate n ntreg judetul, dar, curios lucru, 13 dintre acestea par s contureze un viitor colegiu de deputat n zona Husului… Este vorba de Arsura (care a primit 10 mii lei), Berezeni (10 mii lei), Botesti (10 mii lei), Bunesti-Averesti (10 mii lei), Cretesti (100 mii lei), Drnceni (20 mii lei), Duda-Epureni (10 mii lei), Ggesti (80 mii lei), Pdureni (200 mii lei), Stnilesti (10 mii lei), Ttrni (10 mii lei), Vetrisoaia (10 mii lei) si municipiul Husi (100 mii lei). N-or fi sumele cine stie ce, dar important este altceva: 11 din cei 13 primari din acest nou posibil colegiu trasat de banii guvernului nu fac parte din PDL, asa c, mic sau nu, suma primit poate fi interpretat ca un prim semn de bunvoint. Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, crede c vor mai urma si altele.

Vasile Mihalachi: I-am fortat s gndeasc mai rapid

„Rectificare fcut de noi, Consiliul Judetean, n septembrie, si cea care urmeaz n luna octombrie i-au simit pe cei de la PDL s fac, si ei, o rectificare. Stiu c doreau s o fac n decembrie, dar i-am fortat s gndeasc mai rapid. E drept, banii sunt necesari la toti, nc ar mai trebui, pentru c sunt mari probleme n judetcu nsotitorii persoanelor cu handicap, unde se nregistreaz restante vechi si de sase luni de zile. C tenta e spre PDL si spre simpatizantii acestui partid, asta e vizibil! Bnuiesc c vor urma si alte sume, n preajma campaniei electorale sau chiar spre sfrsitul anului. Cu certitudine, si acestea vor fi dirijate la fel. Dar, s v spun ceva: mi-as dori s le dea ct vor primarilor portocalii, dar s le dea mcar 80% celor rosii” – Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

2 COMENTARII

  1. Mai nenea Romeo Cret, cu „neamuri” la „Judet”, tot o sucesti tot o smotocesti astfel incat sa dai in cei de la PDL, mai ales din cate inteleg eu in varful de atac al lor si anume Dan Marian.Pai daca dau bani nu-i bine, daca nu dau bani iar nu-i bine! Cum ar trebui sa fie bine? Sa dea banii „judetului” ca ei sa-i imparta cum stiu ei mai bine nu? Pai cand i-au impartit ei de ce nu ati avut nimic de comentat?Ca i-au dat tot dupa culoare, aia rosie! Eee!!! Se pare ca faci cartie lui nenea Vasilica cel Buzat! Rusinicaaaa!!! Aaaa! Am uitat sa spun ca daca 42 de primarii sunt portocalii, cum spui matale, tinand cont ca in judet sunt cam 80 si ceva de primarii in total, ce sa creada cititorul!? Ca PSD-ul si-a schimbat culoarea sau de fapt lumea s-a saturat de ei!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.