Atentie la falsii recenzori!

Desfsurarea recensmntului populatiei, n perioada 20-31 octombrie, precum si sanctiunile mari acordate celor care refuz s primeasc recenzorii pot fi o oportunitate pentru infractori. Politistii vasluieni fac o serie de precizri care v pot ajuta s deosebiti un recenzor fals de unul adevrat. Recomandrile sunt rezultatul studierii unor infractiuni nregistrate pe parcursul acestui an, cnd infractorii au intrat n locuinte pretinznd c sunt reprezentantii unor autoritti publice.

n perioada n care se desfsoar recensmntul populatiei si al locuintelor, politistii adreseaz tuturor cettenilor recomandarea de a manifesta maxim prudent cu privire la persoanele care se prezint ca fiind recenzori. „Pentru a evita s deveniti victima unei fapte de natur penal, v recomandm s verificati cu maxim atentie persoana care se prezint ca fiind recenzorul care urmeaz s preia datele pe care i le furnizati. Acesta trebuie s aib o map de culoare albastr, cu nsemnele specifice activittii de recensmnt, si trebuie s prezinte cartea de identitate si legitimatia. Legitimatia trebuie fie emis de Comisia Central pentru Recensmntul Populatiei si al Locuintelor 2011 si trebuie s fie stampilat. Pe legitimatie trebuie s fie mentionat seria si numrul crtii de identitate a persoanei care se prezint la dumneavoastr, si sectorul sau strada pe care dumneavoastr locuiti. De asemenea, pe mapa de culoare albastr puteti observa un numr format din mai multe cifre, care trebuie s se regseasc pe formularul pe care urmeaz s-l completati. Dac aveti suspiciuni cu privire la calitatea persoanei care se prezint la dumneavoastr ca recenzor, nu ezitati s apelati de urgent numrul unic de urgent 112, apel gratuit din orice retea”, se arat n recomandrile emise de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui.

Posibile moduri de operare

Recomandrile politistilor au la baz modul de operare folosit din ce n ce mai des de infractori. Potrivit acestora, de la nceputul acestui an, pe raza judetului Vaslui au fost sesizate 385 de infractiuni de furt din locuint. 211 dintre aceste fapte au fost comise n mediul rural, iar 174 au fost comise n mediul urban. „n ultima perioad, una dintre modalittile de svrsire a acestor infractiuni a fost pretextul vnzrii de diferite bunuri, autorii reusind astfel s ptrund n locuinta victimelor, iar apoi, profitnd de neatentia acestora, s sustrag bunuri sau sume de bani. A existat si o sesizare cu privire la faptul c dou persoane s-au prezentat, n mod eronat, ca fiind reprezentantii unor institutii publice din judetul Vaslui si, sub pretextul restituirii unei sume de bani, au ptruns n imobil. n timp ce una din persoane completa o chitant, cealalt persoan a fost surprins de proprietar n timp ce ncerca s sustrag bunuri dintr-o alt ncpere a locuintei. De asemenea, o femeie din municipiul Vaslui a primit n locuinta sa o persoan de sex feminin care s-a prezentat, n mod eronat, ca fiind angajat a unei institutii publice cu sediul n municipiul Vaslui, si care, sub pretextul prezentrii unei oferte de plat a unor abonamente de furnizare a energiei electrice, a ptruns n locuint si, ntr-un moment de neatentie a proprietarei, i-a sustras o sum de bani”, ne-a declarat inspectorul principal Mihaela Straub, purttorul de cuvnt al IPJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.