25 octombrie – Ziua Armatei Romne

Ieri, la Monumentul Eroilor din strada Mihail Koglniceanu, autorittile judetene, locale si cettenii judetului Vaslui au srbtorit Ziua Armatei. La eveniment au luat parte si reprezentanti ai serviciilor deconcentrate, membri ai partidelor politice, grupuri de elevi.

La deschiderea ceremoniei, trei detasamente de soldati din Garnizoana Vaslui au prezentat onorul oficialittilor prezente la eveniment. Dup intonarea Imnului de Stat al Romniei, un sobor de preoti, n frunte cu printele protopop Vasile Prcalabu, a oficiat o slujb religioas de pomenire a soldatilor romni czuti pe cmpurile de lupt. n deschiderea lurilor de cuvnt, Ioan Teofil Costin, comandatul Garnozoanei Vaslui, a tinut un discurs prin care a artat importanta acestei zile. „Data de 25 octombrie este pentru romni ziua n care tara si srbtoreste Armata. Dup ncheierea Celui De-al Doilea Rzboi Mondial, autorittile din acea vreme au fixat Ziua Armatei la 2 octombrie, data n care s-a nfiintat Divizia Tudor Vladimirescu. Dup retragerea armatei sovetice din tara noastr, n anul 1959, Ziua Armatei a fost mutat la data de 25 octombrie. Aceast zi marcheaz rentregirea granitelor de vest ale Romniei si anularea prevederilor Dictatului de la Viena. n acest moment, n care se srbtoreste eliberarea Transilvaniei de sub ocupatia strin, adresez Armatei Romne un clduros La multi Ani!”, a spus Ioan Teofil Costin. A urmat discursul lui Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, care a subliniat c Ziua Armatei Romne este o zi de glorie. „Actiunile militare pentru eliberarea Ardealului au adus numersoase jertfe. n luptele sngeroase purtate de Armata Romn, peste 50.000 de ostasi au murit sau au fost rniti. Armata Romn a participat si la luptele pentru eliberarea Ungariei, unde au czut 42.000 de morti si rniti. n perioada 18 decembrie 1944 – 12 mai 1945, Armata Romn, cu un efectiv de 248.000 de soldati, a continuat luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei, unde au czut morti si rniti un numr de 67.000 de ostasi. Tuturor eroilor neamului si veteranilor de rzboi s le aducem un omagiu pios, gnduri de recunostint vesnic a noastr, a tuturor”, a spus Vasile Pavl. Festivittile de omagiere a Armatei Romne au continuat cu depunerea de coroane de flori din partea Consiliului Judetean Vaslui, Primriei Vaslui, partidelor politice, veteranilor de rzboi, serviciilor deconcentrate si elevilor. Evenimentul s-a ncheiat cu defilarea celor trei detasamente de soldati, n acordurile fanfarei militare.

Ceremonii si la Brlad

Si reprezentantii Garnizoanei Brlad, n colaborare cu autorittile locale, au organizat un amplu program de manifestri dedicate Zilei Armatei. De la ora 9.00, n Cimitirul „Eternitatea”, a avut loc un ceremonial religios si militar la monumentul eroilor. Au fost prezenti, alturi de militarii Garnizoanei, consilieri locali, conducerea Primriei, veterani de rzboi, cadre militare n rezerv si retragere, conducerea Politiei Brlad, reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgent, precum si elevi de la unele institutii de nvtmnt. Toti au depus coroane la monumentul eroilor iar activittile dedicate zilei de 25 octombrie au culminat cu o parad militar, urmat de o serie de activitti culturale, la Cercul Militar din oras.

Dnut Ciobanu
Adrian Arnutu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.