Saraci, dar asigurati!

Beneficiarii de venit minim garantat sunt cetteni exemplari. De voie, de nevoie, acestia au cumprat polite de asigurare obligatorie a locuintei. Primele anuale de 10, respectiv 20 de euro au fost retinute din cuantumul ajutorului aferent lunii august. Pentru cei 3.327 de asistati social, suma total care va acoperi costul asigurrii, se ridic la 146.759 lei.

Beneficiarii de venit minim garantat din judetul Vaslui si-au cump rat polite pentru asigurarea obligatorie a locuintei. Pentru locuin- tele aflate n proprietatea familiilor sau persoanelor singure beneficiare de ajutor social, asigurarea obligatorie mpotriva cutremurelor, alunecrilor de teren sau inundat iilor se plteste de ctre Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui. Astfel, prima de asigurare se deduce din suma cuvenit ca ajutor social. Primele cuvenite pentru sumele asigurate sunt echivalentul n lei a 10 euro (43 lei) pentru locuintele de tip B si 20 de euro (86 lei) pentru locuint ele de tip A. Pentru familiile care au acte de proprietate si nu au o alt form de asigurare se va retine o treime din cunatumul ajutorului social. Din numrul total de 7.729 de beneficiari de venit minim garantat, s-au operat retineri pentru 3.327 familii si persoane singure. Din acestia, 86 de beneficiari au case de tip A si 3.241 beneficiari au n proprietate case de tip B. Volumul sumelor datorate pentru asigurare de cei 3.327 de beneficiari de venit minim garantat se ridic la suma de 146.759 lei. Din aceast sum, care este aferent lunii august si se va plti dup data de 19 septembrie, AJPS Vaslui a retinut suma de 133.661 lei.

Amenzi pentru locuintele neasigurate

Dup mai multe amnri, tremenul limit pentru cumprarea unei polite de asigurare obligatorie a locuintei a fost fixat pn n data de 5 august. Amenzile ce vor fi aplicate persoanelor care nu si-au asigurat casele/apartamentele vor fi puse n practic la un an de la data expirrii termenului legal. Mai exact, contraventiile vor fi aplicate ncepnd cu luna august 2012. Valoarea amenzilor este cuprins ntre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de ctre primari si de persoanele mputernicite n acest scop. Potrivit datelor emise de Pool-ul de Asigurare mpotriva Dezastrelor (PAID), pn la data de 26 iunie, n judetul Vaslui au fost vndute numai 7.267 polite obligatorii, din care 2.552 n mediul rural. Conform datelor oferite de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, n anul 2002, n judetul nostru erau nregistrate n total 120.686 de locuinte. Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea nr. 260/2008) proprietarii de locuinte sunt obligat i s ncheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxim asigurat fiind de 20.000 euro, pentru locuintele tip A, si de 10.000 euro, pentru locuintele tip B. Prima anual obligatorie este de 10 euro n cazul locuintelor tip B si de 20 euro n cazul locuintelor tip A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.