A sunat clopotelul!

Dup o vacant de var lung si torid, n jur de 80.000 de prescolari, scolari si liceeni se rentorc, astzi, la cursuri. Chiar dac, n marea majoritate a cazurilor, n prima zi a noului an scolar vor avea loc doar ceremonii oficiale de deschidere a anului scolar 2011-2012, „bobocii” de grdinit, cei din clasa I sau din clasa a IX-a vor avea ocazia s-si cunoasc educatoarea, respectiv nvttoarea sau dirigintele, dar si noii colegi de clas. si vor povesti aventurile din cele trei luni de var, dar si planurile pentru noul an scolar. Si repetentii, nevoiti s se alture unor clase deja omogene, vor face cunostint cu noii colegi. Ct despre cadrele didactice, cum multe au iesit la pensie, au prsit sistemul sau abia au fost angajate pe posturile vacante, astzi este ocazia perfect s se reuneasc n cancelarii si s se cunoasc. Cu alte cuvinte, nu se vor tine efectiv ore, ci se vor mprti manualele si se va face „reacomodarea”. Dac n majoritatea unittilor de nvtmnt igienizarea a fost finalizat si copiii vor gsi clase curate, n altele copiii vor fi nevoiti s stea n aceleasi bnci infecte, sub aceleasi tavane fisurate si cu aceleasi ferestre ce las frigul s intre n clas.

Cum va arata semestrul I?

Indiferent de conditiile care i asteapt pe copii si pe dascli, primul semestru al noului an scolar debuteaz astzi si se va ncheia pe 23 decembrie. ntre timp, copiii din nvtmntul prescolar si cel primar au o minivacant (22 – 30 octombrie), si toti copiii se vor putea bucura de Srbtorile de iarn n vacanta de Crciun (24 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012). Ulterior, pe 5 ianuarie, portile scolilor se vor redeschide din nou pn la vacan- ta intersemestrial (29 ianuarie – 6 februarie 2011). nc un motiv de bucurie, att pentru copii ct si pentru dascli, este ziua liber oferit de Guvern cu prilejul srbtoririi Zilei nationale a Romniei, pe 1 decembrie 2011.

Cum va arata semestrul II?

Semestrul al II-lea va ncepe luni, 16 ianuarie 2012, iar cursurile se vor desfsura pn vineri, 7 aprilie, cnd elevii vor intra n vacanta Srbtorilor Pascale. Astfel, copiii vor fi liberi n intervalul smbt, 8 aprilie – duminic, 22 aprilie. Cursurile vor fi reluate luni, 23 aprilie, pn vineri, 22 iunie, cnd elevii vor intra n mult asteptata vacant de var (smbt, 23 iunie – duminic, 9 septembrie).

Mii de elevi vor nvata n scoli improprii

Din cele 782 de unitti scolare existente n judet la acest moment, 46 din mediul urban si 261 din mediul rural ncep anul scolar fr autorizatii sanitare (39,26% din total). Printre scolile de pe „lista neagr” se numr cele aflate n reabilitare, la care nc se lucreaz si pentru care nu se emite autorizatia sanitar pn la finalizarea lucrrilor. Asta chiar dac unittile arat foarte bine si ntrunesc toate cerintele necesare autorizrii. Este si cazul Scolii nr. 1 „Iorgu Radu” Brlad si Scolii nr. 3 „Constantin Parfene” Vaslui. Sunt ns si unitti din mediul rural care arat foarte bine, dar care nu au autorizatie din cauza numrului prea mare de copii nscrisi. Altele, din mediul urban, ndeplinesc toate cerintele dar pentru c au toaleta afar nu li se acord autorizatia sanitar. Ca numr, n unittile neautorizate sanitar sunt nscrisi 18.491 de prescolari si elevi, adic 22,36% din totalul elevilor nscrisi n anul scolar 2011-2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.