Seceta prelungita compromite rezervele de apa potabila

Peste 1.000 de fntni din localittile vasluiene sunt n pericol de a seca. Specialistii sustin c, dac n luna septembrie nu vor cdea precipitatii bogate, multe comunitti vor avea probleme n alimentarea cu ap potabil. Grav este faptul c, din cele 35 de puturi forate n urma secetei severe din 2007, 16 nu sunt folosite.

La aceast dat, n judetul Vaslui nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu ap 419 localitti. n aceste zone, apa este asigurat printr-un numr total de 21.814 fntni. Din acestea, 4.104 sunt situate n Bazinul Hidrografic Prut iar 17.710 n Bazinul Hidrografic Brlad. Pericolul de secare vine dup ce, n timpul secetei severe din anul 2007, un numr de 1.442 fntni au secat. n schimb, situatia alimentrii cu ap potabil este mult mai bun la nivelul centrelor urbane. n prezent, municipiul Vaslui este alimentat cu ap din acumularea Solesti, barajul de la Puscasi fiind sursa secundar. Coeficientul de umplere din barajul Solesti, de 9,8 milioane mc, poate asigura apa pe o perioad de 18 luni. n cazuri exceptionale, pentru alimentarea capitalei judetului sunt puse n functiunea si priza de captare din acumulrile Tungujei (judetul Iasi) si Cznesti, care ar asigura necesarul de ap pe o perioad de doi ani. Municipiul Brlad este alimentat cu ap potabil din acumularea Cuibul Vulturilor, iar ca surs secundar este acumularea Rpa Albastr. De asemenea, n situatii de necesitate se pot utiliza dou foraje de captare. Municipiul Husi se alimenteaz direct din rul Prut, care are debitul controlat prin intermediul acumulrii de la Stnca Costesti. Ferite de problema asigurrii cu ap mai sunt si alte 38 de localitti, care sunt bransate la sistemul centralizat de alimentare cu ap.

16 foraje nu sunt folosite

n urma secetei severe din anul 2007, au fost inventariate zonele critice cu risc major n situatii de secet prelungit de la nivelul judetului Vaslui. Astfel, au fost identificate 35 de amplasamente pentru executarea unor foraje de mare adncime, aprobate ulterior, n regim de urgent prin HG nr. 822/2007. „Forajele executate nu rezolv dect partial problemele manifestate ale secetei prelungite, pe de o parte datorit faptului c nu au fost integral racordate la sistemele centralizate de alimentare cu ap, iar pe de alt parte, nefunctionarea conduce n timp la colmatarea filtrelor si scderea debitului capabil al sursei”, a spus Iancu Arclianu, directorul Sistemului de Gospodrire a Apelor (SGA) Vaslui. n prezent, din cele 35 de foraje aprobate prin HG nr. 822/2007, 16 nu sunt folosite; 7 sunt arteziene, neracordate la sisteme de alimentare cu ap; 4 sunt colmatate; 5 sunt utilizate prin racordarea la retea; 3 au situatii particulare (fonduri retrase, calitatea necorespunztoare a apei, netubat din motive geologice).

Iftimoaei vrea lista cu proiectantii

Ciprian Iftimoaei, subprefectul judetului Vaslui, a cerut directorului SGA Vaslui lista cu proiectantii puturilor finantate n anul 2007. „Cei care au fcut proiectele tehnice nu le-au fcut bine. Ei le-au proiectat pentru o anumit adncime, iar muncitorii au spat mult mai mult. n loc s sape 30 de metri, au ajuns la ap la 100 de metri. Vreau o list cu persoanele care au executat acele proiecte”, a solicitat Iftimoaei. Iancu Arclianu a rspuns c nu detine o astfel de list, dar va face toate diligentele pentru a transmite Prefecturii datele solicitate. „n judetul Vaslui, pnza freatic de la 20 – 30 de metri nu este o pnz constant si poti miza pe aceasta numai n anii cu precipitatii. Aceste foraje au fost proiectate s fie efectuate la adnci mari, ntre 80 si 140 de metri”, a explicat Arclianu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.