Pensionarii vasluieni nu vor economate, ci pensii mai mari!

Pensionarii vasluieni nu sunt de acord cu redeschiderea magazinelor de tip economat. n locul acestei iluzii, pensionarii solicit lucruri concrete: majorarea pensiilor, anularea taxei de 5,5% pentru sntate, ridicarea plafonului de impozitare a pensiilor. Pentru punerea n practic a acestor msuri, pensionarii s-au ntlnit cu Sebastian Lzroiu, ministrul Muncii. Rspunsul oficialului la revendicrile btrnilor a fost edificator: Moderatie!

Pensionarii vasluieni consider c nfiintarea magazinelor de tip „Economat” este o diversiune a Guvernului Boc. n opinia reprezentant ilor acestei categorii sociale, singurul considerent pentru care premierul Emil Boc doreste redeschiderea acestor spatii comerciale este de ordin politic. Apropierea alegerilor i transform pe btrni ntr-o mas de manevr deloc de neglijat, iar o initiativ prin care li se promite c vor beneficia de alimente mai ieftine ar putea influenta votul acestora. Ion Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor Vaslui, este de prere c singurul efect al acestei msuri asupra pensionarilor va fi unul psihologic. „Nu suntem de acord cu nfiintarea acestor magazine, pentru c nu o s aduc niciun beneficiu pentru noi. ntotdeauna se vor gsi alti agenti economici, care vor stabili un pret sub cel practicat de Economat. Am avut n Vaslui un magazin de acest fel si nu a ajutat cu nimic pensionarii. Acolo se aducea cea mai proast marf. Nu o s vin omul s cumpere o pine din Centru, pentru ca apoi s o mannce la Spital. V asigur c, n momentul n care se va nfiinta magazinul, angrourile din zona vor vinde la preturi mai mici”, a explicat Ion Stamate. n acest moment, singurul ajutor concrect pe care Guvernul l poate oferi pensionarilor este mrirea pensiei. Pe lng acest msur, liderii persoanelor n vrst solicit si mrirea plafonului de la care pensile sunt impozitate. Astfel, pensionarii solicit taxarea pensiilor mai mari de 2.000 de lei, si nu de la 1.000 lei, cum este n prezent. Tot pentru ridicarea standardului de viat al vrstnicilor, guvernantii pot anula impozitul de 5,5% care se plteste pentru fondul de asigurri de sntate.

Lazaroiu cere moderatie

n ultima decad a lunii iulie, organizatiile centrale ale pensionarilor civili s-au ntlnit cu Sebastian Lzroiu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. n debutul ntrevederii, Lzroiu a fcut o scurt prezentare a politicilor de austeritate ale guvernului iar pensionarii i-au spus ministrului ce asteptri au de la actualul Executiv, n conditiile nghetrii pensiei si scderii puterii de cumprare. Pensionarii au solicitat devansarea la 1 septembrie 2011 a dispozitiei referitoare la indexarea pensiilor, aplicarea si n cazul cotei de asigurri de sntate, cel putin, a reglementrii pltii impozitului de 16% privind pensile. La ncheierea discutiilor, liderii pensionarilor i-au solicitat ministrului s-si exprime opinia privind revendicruile solicitate de pensionari. Ministrul a rspuns c, n conditiile actuale, se impune moderatie, pentru a nu se nrutti situatia existent la nivelul bugetului consolidat al statului. Cu alte cuvinte, Sebastian Lzroiu a spus pensionarilor s nu mai cear att de multe, pentru c poate fi si mai ru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.