Nu va vindeti pamntul!

floarea_soareluiFr s stie, proprietarii de terenuri arabile stau pe munti de bani. Valoarea unui hectar de pmnt va creste spectaculos, putnd ajunge la preturi colosale, ntre 20.000 si 25.000 de euro, cred oficialii Ministerului Agriculturii, care i sftuiesc pe proprietari s nu vnd. Desi afirmatia de mai sus pare o simpl fantezie, n judetul Vaslui au aprut mai multe societti cu capital strin care cumpr n draci parcele arabile. n prezent, pretul un hectar de teren ajunge pn la 45 milioane lei vechi, adic putin peste 1.000 de euro. Avnd n vedere pretul preconizat, achizitiile acestor investitori ar putea fi parte a unei afaceri de milioane de euro, dac scenariul Ministerului Agriculturii se va adeveri.

n viitorul apropiat, pretul unui hectar de teren arabil poate s ajung la sume cuprinse ntre 20.000 si 25.000 de euro. Estimarea optimist apar- tine conducerii Ministerului Agriculturii si include parcelele destinate psunilor si fnetelor. „Vreau s v spun c valoarea terenurilor care va creste n viitor este a acestor psuni si fnete, care, dac ne ducem n timp, la mosii nostri, le arau si produceau gru. Aceste terenuri sunt cele a cror valoare va creste. V asigur. (…). Nu terenurile cu valoare imobiliar de lng orase vor avea valoare. Ele vor rmne undeva, sigur, cu preturi ridicate, dar nu cu cresteri spectaculoase”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabr. n prezent, pe piata local a terenurilor arabile este mare vnzoleal. Pe lng arendasii care au n exploatare suprafete ntinse si cump r constant terenuri, au aprut si societti cu capital strin. Firmele private au agenti speciali care negociaz si se ocup de ntocmirea actelor de vnzare-cumprare. Pe lng preturile nc reduse, previziunile privind o iminent criz alimentar au orientat investitorii strini spre achizitionarea de terenuri arabile. si, dat fiind concurenta, preturile cu care se trazactioneaz terenurile arabile au ajuns ntre 25 si 45 milioane lei vechi pentru un hectar. Valoarea unei parcele arabile este n functie de pozi- tie si bonitatea privind clasa de calitate.

Proprietarii au renuntat la prloage

n judetul Vaslui, proiectul de lege privind penalittile pentru terenurile nelucrate a schimbat atitudinea proprietarilor de teren. Amenintati cu amenzi consistente pentru parcelele lsate n paragin, agricultorii au cutat tot felul de solutii pentru exploatarea pmntului. Cum arendarea este prima solutie care i poate scpa pe trani de amenzile preconizate, acestia au trecut la actiune. Numai n acest an, la nivelul judetului Vaslui au fost date n arend la societtile agricole circa 5.000 de hectare. Chiar dac micile gospodrii au fcut aceast miscare, legea privind taxarea prloagelor este pregtit. Proiectul a fost finalizat si prevede aplicarea unor amenzi progresive, de la un an la altul. Amenda maxim ar putea ajunge la 300 – 400 de lei, n al treilea an de neexploatare a terenului. Anul trecut, 27.448 de hectare de teren au fost lsate n prloag, dintr-un total de 291.600 de hectare, ct e suprafata arabil a judetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.