Incep sa apara capsunarii pensionari

Pensiile comunitare prind teren printre vasluienii care lucreaz n strintate. Din cele 206 dosare nregistrate la Casa Judetean de Pensii, 115 cereri vizeaz obtinerea dreptului de pensie. Cele mai solicitate tipuri de prestatii sunt pensiile de btrnete si cele de invaliditate. Un procent de 43% din solicitri provind din Italia, n timp ce din Spania au fost transmise 23% din dosare.

n prezent, la nivelul Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui au fost nregistrate 206 cereri. Un numr de 91 cereri privesc confirmarea perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei romne de asigurri sociale n cazul lucrtorilor migranti. Pentru cele 91 de cereri, au fost emise confirmri n 78 de cazuri. n celelate situatii, CJP nu a putut confirma perioadele asigurate, din diferite cazuri: lipsa documentelor privind vechimea n munc realizat pe teritoriul Romniei; documentatie incomplet referitoare la stagiile de cotizare realizate sau la datele de identificare a lucrtorilor migranti. Un numr de 115 cereri vizeaz obtinerea dreptului de pensie. Sub aspectul felului de pensie solicitat, cele mai multe cereri se refer la pensia de btrnete – 64 dosare; cererile privind pensiile de invaliditate – 37 dosare; limit de vrst – 64 dosare; urmas – 14 dosare; invaliditate – 37 dosare. Cele mai multe solicitri de pensii internationare provind din Italia – 43%; Spania – 23%; Germania – 18%; Grecia – 5%; Austria – 3%; Anglia 2%; Franta 2% etc.

Legea romneasca, mai restrictiva

Legislatia romneasc n domeniul pensiilor nu prevede posibilitatea lurii n calcul la stabilirea pensiei a veniturilor realizate n strintate si, pe cale de consecint, regulile de noncumul prevzute de legea romn nu pot fi extinse la pensia international. Astfel, un beneficiar de pensie anticipat nu poate cumula pensia cu venituri dintr-o activitate realizat n Romnia, ns interdictia nu poate fi extins la veniturile realizate n strintate. n situatia n care se constat c beneficiarii de pensie de invaliditate gradul I si II din sistemul public de pensii din Romnia desfsoar sau au desfsurat activitti profesionale n alte state membre UE n perioada pltii drepturilor de pensie de invaliditate, se dispune revizuirea medical a acestora (n Romnia acestia pierd pensia de invaliditate pentru perioada n care realizeaz si venituri din activitti profesionale).

Beneficiile integrarii

Calitatea de membru al UE implic pentru Romnia aplicarea general, direct si obligatorie a regulamentelor comunitare n vigoare n domeniul coordonrii sistemelor de securitate sociale. Astfel, persoanele care lucreaz sau au lucrat att n Romnia ct si ntr-unul sau mai multe state membre ale UE pot solicita pensie comunitar, plata acestei pensii urmnd a fi fcut de statul de domiciliu. La stabilirea pensiei comunitare se ia n considerare att perioada lucrat n Romnia, ct si perioada de asigurare realizat ntr-un alt stat membru, drepturile de pensie fiind calculate de fiecare dintre cele dou state implicate, proportional cu perioada de asigurare realizat de solicitant pe teritoriul lor. „Solutionarea unui dosar de pensie comunitar este un proces complex, de durat, deoarece presupune participarea institutiilor competente din cel putin dou tri membre, comunicarea ntre institutiile implicate se face, deocamdat, prin corespondent. De multe ori, documentatia depus de solicitanti este incomplet si este nevoie de corespondent suplimentar”, a spus Marius Arcleanu, directorul CJP Vaslui.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.