Furie imobiliara

Piata imobiliar local este aproape de a atinge apogeul tranzactiilor realizate n 2008. Dup cderea spectaculoas din ultimii doi ani, cnd recesiunea economic a nghetat vnzrile de case si terenuri, primele sase luni din acest an marcheaz un reviriment neasteptat. Potrivit datelor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliar (OCPI) Vaslui, n primul semestru din 2011 au fost parafate 4.245 de tranzactii imobiliare. Spre comparatie, n primele sase luni din 2008, au fost nregistrate 4.437 tranzactii. Practic, n acest an, piata imobiliar este pe cale s ating volumul de vnzri atins n anii de glorie, dinaintea declansrii crizei economice. Apetitul vasluienilor pentru achizit ionarea de case si terenuri este mai evident n lunile de var cnd, de regul, tranzactiile sunt ntr-un volum mai mare. Spre exemplu, numai n luna mai, OCPI Vaslui a nregisitrat 828 de tranzactii imobiliare, n timp ce, n iunie, au fost oficializate 649 de vnzri de imobile.

Preturile mici au nviat piata

Secretul dezghetrii tranzactiilor de case si terenuri este unul extrem de simplu: scderea preturilor de vnzare. Dac un proprietar se mentine pe pozitii si continu s solicite un pret ntre 1.000 si 800 euro/metrul ptrat, cu sigurant tranzactia nu are nici o sans s fie finalizat. n prezent, la nivelul municipiului Vaslui, pretul real al apartamentelor este de 600 euro/metrul ptrat. n consecint, pretul corect pentru un apartament cu dou camere este n jur de 40.000 euro. Astfel, apartamentele care sunt scoase la vnzare cu preturi ntre 50.000 – 60.000 de euro rmn cu sigurant n portofoliul agentiilor sau proprietarilor. n primul rnd, tranzactiile parafate sunt ncheiate de vasluienii care dispun de resurse finanicare sau apelez la credite imobiliare.

Explozie de mprumuturi ipotecare

Redresarea fr precedent a tranzactiilor se reflect si n numrul de credite imobiliare contractate de vasluieni. Dac anul trecut au fost nregistrate 1.337 de credite ipotecare, n primele sase luni ale anului, mprumuturile ipotecare au crescut la cifra record de 2.161. Potrivit datelor OCPI Vaslui, n cursul ianuarie au fost intabulate n cartea funciar 85 de ipoteci, n februarie – 85 ipoteci, martie – 176 ipoteci, aprilie – 797 ipoteci, mai – 102 ipoteci iar n iunie – 916 ipoteci. Ipoteca este o garantie real, servind la garantarea obligatiilor unui debitor fat de creditorul sau, printr-un bun imobil din propriul sau patrimoniu. Cu alte cuvinte, ipoteca este o garantie real, imobiliar, constand dintr-un drept real accesoriu asupra unui imobil al debitorului. Indiferent de felul ei, ipoteca prezint urmtoarele caracteristici generale: este un drept accesoriu, deoarece nsoteste si garanteaz un drept principal, este o garantie imobiliar, deoarece are ca obiect numai bunuri imobile aflate n circuitul civil etc. Cel ce constituie ipoteca trebuie s aib capacitatea deplin de exercitiu si calitatea de proprietar actual al imobilului ce se ipotecheaz. Bunurile viitoare ale debitorului nu pot forma obiectul unei ipoteci. De asemenea, nu se pot ipoteca bunurile altuia, indiferent dac acestea apartin persoanelor fizice sau juridice, dect cu consimtmntul lor expres. Creditorul are un drept de urmrire a imobilului n mna oricui s-ar afla si are un drept de preferint fat de ceilalti creditori (lundu-se n calcul rangul ipotecii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.