Datorii vechi, popriri noi…

Primria municipiului Vaslui are de recuperat debite de 60 miliarde lei vechi. Datoriile, provenite din anii anteriori, sunt contabilizate att de persoanele juridice, ct si de cele fizice. Pentru recuperarea creantelor, ru platnicii au fost taxati cu 1.500 popriri pe conturi bancare, salarii, pensii etc. Alte 1.200 de somatii vizeaz persoanele juridice care nu si-au achitat prima trans din impozitele datorat pe anul n curs.

Pentru colectarea datoriilor acumulate la bugetul local, Serviciului Finante Publice Locale (SFPL) Vaslui a nfiintat nu mai putin de 1.500 de popriri: 500 vizeaz debite din taxe si impozite acumulate de persoanele juridice, iar 1.000 au fost nfiintate pentru recuperarea datoriilor contabilizate de persoanele fizice. Dac n cazul firmelor au fost poprite conturile bancare, la contribuabilii persoane fizice, plaja veniturilor executate este mult mai larg: conturi bancare, salarii, pensii, venituri din chirii. Eugen Bot, directorul SFPL Vaslui, spune c serviciul pe care l conduce nu are drept prioritate aplicarea procedurii de executare silit. „Toat lumea trebuie s-si achite aceste sume nu pentru c se va trezi cu aplicarea procedurii de executare silit, ci pentru c este o obligatie a fiecrui cettean. C se plteste n urma somatiilor, angajamentelor de plat, important este ca toti contribuabilii s treac pe la noi”, a precizat Eugen Bot. Si pentru anul curent au fost emise 1.200 de somatii pentru persoanele juridice, care nu si-au achitat prima trans din impozitul datorat pe anul curent. „Unii achit totul, unii achit partial. Noi facem angajamente de plat cu acesti contribuabili, pentru a nu le bloca conturile”, a explicat Bot.

Contribuabilii au profitat de bonificatii

La nivelul anului 2011, veniturile estimate a se colecta la buget din taxe si impozite locale se ridic la suma de 24 milioane lei. Este vorba despre impozite pe cldiri, terenuri, mijloace de transport, taxe firm publicitate, chirii si concesiuni. Suma prognozat a se colecta pn la data de 31 martie a fost de 7,5 milioane de lei, program care a fost realizat n proportie de 90%. Volumul bun al ncasrilor aferente primului trimestru s-au datorat si bonificatiei care a fost acordat contribuabililor. Persoanele fizice care au achitat integral impozitul au beneficiat de o bonificatie de 10%, iar persoanele juridice, de o scutire de 5%. n total, la visteria local cotizeaz aproximativ 15.000 de persoane fizice si 3.200 persoane juridice. Pentru un apartament cu dou camere, impozitul achitat de o persoan fizic este de 110 lei, iar pentru un apartament cu trei camere, de 164 lei. n cazul terenului intravilan (curti, constructii) n zona A, impozitul este de 0,65 lei/metrul ptrat; n zona B, de 0,45 lei/metrul patrat, n zona C, de 0.28 lei/metrul ptrat, iar n zona D, impozitul este de 0,15 lei/metrul ptrat. Persoanele care nu si-au achitat obligatiile financiare pn la data de 31 martie vor suporta rigorile legii. Astfel, se calculeaz o majorare de ntrziere de 2% pe lun sau fractiune de lun. Mai exact, dac o persoan ntrzie plata impozitelor doar cteva zile, va achita majorarea de 2% aferent ntregii luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.