Unirea Principatelor sarbatorita in intreg judetul

Ieri, la Brlad au avut loc mai multe activitti menite s marcheze mplinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romne. Pentru c termometrele artau minus 2 grade Celsius, activittile pregtite n aer liber s-au derulat pe repede nainte. La Vaslui, Ansamblu Lutarii a umplut Casa de Cultur.

Ca n fiecare an, la bustul domnitorului Cuza amplasat n fata Cercului Militar Brlad, s-au adunat oficialitt ile. Manifestarea dedicat srbtoririi Unirii nfptuite de domnitorul brldean a debutat cu onorul militar si a continuat cu o slujb religioas si ceremonialul depunerii de coroane la bustul domnitorului. A urmat un scurt discurs al presedintelui Societtii de Stiinte Istorice – Filiala Brlad, profesorul Oltea Rscanu-Gramaticu, si citirea declaratiei fcut de Cuza la 24 ianuarie 1859. Ca si n anii precedenti, acest rol a czut n sarcina lui Sorin Ghiorghe, actor la Teatrul Victor Ion Popa. Pentru c termometrele artau minus 2 grade Celsius iar cei prezenti nghetau pe loc, totul s-a desfsurat repede si fr timpi morti ntre momente. Abia n final, cnd s-a jucat Hora Unirii, reprezentantii autorittilor locale, consilierii locali, veteranii de rzboi, prescolarii, elevii si cadrele didactice au avut ocazia s se dezmort easc. Dup maximum 30 de minute de la ncepere, manifestarea s-a ncheiat.

Unirea, prezenta si n scoli

Si personalul didactic si elevii tuturor unittilor de nvtmnt au organizat diferite manifestri pe parcursul zilei de 24 ianuarie. Profesorii catedrelor de istorie si elevii au desf- surat sesiuni de referate si comunicri pe tema importantului eveniment nfptuit n urm cu 152 de ani. Copiii au pregtit si momente artistice: recitaluri de cntece si poezii, prezent ri de filmulete sau imagini reprezentative perioadei n care s-a nfptuit Unirea Principatelor Romne. Nici liceul care-i poart numele marelui domnitor brldean, Colegiul Tehnic Alexandru Ioan Cuza, nu putea trece peste Mica Unire fr s o marcheze. Pe lng obisnuitele concursuri organizate n fiecare an, elevii si profesorii au participat la o depunere de coroane la statuia din fata institutiei si s-au prins n Hora Unirii.

La Vaslui, Ansamblu Lautarii a umplut Casa de Cultura

Spectacolul extraordinar al Ansamblului Lutarii, din Chisinu, condus de maestru Bot Gros, a avut un succes urias la Vaslui. Peste 800 de persoane au umplut pn la refuz Sala Casei de Cultur Constantin Tnase din Vaslui, rspunznd invitatiei Prim riei Vaslui de a marca, mpreun, Ziua Unirii. Unirea principatelor era o problem european, iar constituirea statului romn a fost echilibrul spatiului european. Hai s dm mn cu mn, dragi vasluieni, cu convingere c locul nostru nu poate s fie dect miezul existentei europene!, a spus, ieri, primarul Vasile Pavl. Si Valeriu Caragat, viceprimarul municipiului Vaslui, a precizat c aceast zi trebuie srbtorit asa cum se cuvine, fiind un moment importat n istoria acestui popor. Cu aceast ocazie, oferim tuturor vasluienilor un recital extraordinar al Orchestrei Lutarii, sub bagheta maestrului Bot Gros. Sperm c acest momet artistic s aduc bucuria unirii sufletesti a tuturor vasluienilor, n aceste vremuri grele, a spus Valeriu Caragat.

Adriana-Cristina Susnea
Dnut Ciobanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.